advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bouw Aldi in Reek ligt stil: inwoners boycotten AH en Jumbo

Inwoners van Reek zijn de soap rond de bouw van een Aldi in het dorp beu. Nu de rechter de bouw hiervan tijdelijk heeft stilgelegd, boycotten Reekenaren de Albert Heijn in Schaijk en de Jumbo in Zeeland.

Hoe heeft het zover kunnen komen? 

Zowel de Albert Heijn als de Jumbo proberen al jaren tevergeefs voet aan de grond te krijgen in het buitengebied van de gemeente Landerd. De gemeente hield plannen daarvoor vooralsnog tegen, maar gaf in 2019 toestemming voor de bouw van een Aldi in Reek. Daar wordt op een weiland - tegenover het tankstation - een tijdelijke winkel gebouwd: Aldi krijgt 10 jaar de tijd om te kijken of een permanente supermarkt haalbaar is. Die zal dan op bedrijventerrein Reek-zuid neerstrijken.

Rechtszaak

De bouwplannen van de Aldi volgen op een driejarige lobby vanuit de Reekse bevolking, die zich heeft verenigd in een 'actiegroep Aldi'. Bewoners in Reek vragen al langer om een supermarkt voor het dorp, dat zo'n 1600 inwoners telt. Op dit moment is er géén en moet men het dorp uit voor de dagelijkse boodschappen.

Het vooruitzicht op een eigen Reekse supermarkt stemde dan ook vrolijk. Tot vorige maand, toen de Rechtbank Den Bosch besloot dat de bouw stil moest worden gelegd. Onder andere de Jumbo in Zeeland, de Albert Heijn in Schaijk en het MKB Schaijk-Reek hebben een rechtszaak aangespannen tegen de bouw. Daarin doet de rechter over enkele weken uitspraak.

Geen probleem met Aldi, wél met gemeente

Paul Kling legt namens het MKB het bezwaar tegen de bouw uit: "Wij zijn zeker niet tegen een supermarkt in Reek, maar wij willen dat er voor elke ondernemer in ons gebied een gelijk speelveld wordt gecreëerd." Kling doelt hierbij op de zogeheten 'structuurvisie' van de gemeente Landerd. "Die schrijft voor dat detailhandel - zoals supermarkten - in de kernen moet blijven en niet op bijvoorbeeld industrieterreinen. De gemeente gaat met het toestaan van een supermarkt in een weiland dus in tegen haar eigen beleid."

Bij die woorden sluit Huub Christiaens van Albert Heijn Schaijk zich aan. Hij voegt daaraan toe: "Zelf heb ik tien jaar geprobeerd uit te breiden of mij buiten de kern te vestigen. De gemeente Landerd hield dat tegen. Nu mag de Aldi dat wél, dat frustreert". Daarnaast geeft hij aan de boycot te betreuren. 

Boycot

De stillegging van de bouw komt als een klap in het gezicht voor de actiegroep. Inmiddels zijn de spanningen dus zó hoog opgelopen dat Reekenaren als tegenreactie niet meer winkelen bij Jumbo of Albert Heijn: "Wij gaan nu naar de concurrent in Herpen, daar zijn we tenminste welkom", aldus Susan Hendriks van de actiegroep. 

Aan uitleg van de ondernemers hebben de inwoners van Reek geen boodschap: hoewel ze begrip hebben voor het standpunt van de ondernemers, zitten zij nog zonder supermarkt. "Wij snappen hen, maar wanneer zij uitspreken geen Aldi in Reek te willen, stuit dat ons als inwoners tegen de borst. Onze oproep is: schrijf een brief, leg je standpunt uit. Dat gebeurt niet". 

De gemeente Landerd en de Jumbo in Zeeland wilden desgevraagd niet op de kwestie reageren.