advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

BiermanHenket

Bouwteam voor restauratie Kruithuis Den Bosch nu compleet

De restauratie van het Kruithuis in Den Bosch wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie Binx-Smartility/Koninklijke Woudenberg. Met de keuze voor deze bouwcombinatie is het bouwteam voor het project nu compleet.

Architectenbureau BiermanHenket heeft samen met advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bosch en de gemeente het ontwerp gemaakt voor de restauratie van het Rijksmonument aan de Zuid-Willemsvaart. Het ontwerp wordt de komende maanden verder technisch uitgewerkt. Wethouder Huib van Olden: “De restauratie en herbestemming van het Kruithuis draagt bij aan de zichtbaarheid van dit historische deel van de binnenstad. Het vesting- en watermuseum is straks een toeristische trekpleister in het Zuid-Willemspark. En een mooie toevoeging aan onze Cultuurstad.”

Vesting- en Watermuseum

De restauratie start komend najaar en moet in de zomer van 2022 klaar zijn. Kring Vrienden gaat het Vesting- en Watermuseum daarna inrichten en exploiteren. In het museum is aandacht voor de geschiedenis van het Kruithuis, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Ook wordt verteld hoe de Bosschenaren 4 eeuwen lang het water hebben gebruikt om zich te verdedigen tegen de vijand. Het Kruithuis gaat ook dienen als bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie.

De gemeente ’s-Hertogenbosch blijft eigenaar van het Kruithuis. Voor de restauratie en herbestemming van het gebouw is 4,4 miljoen euro nodig. De provincie draagt daar 800.000 euro aan bij.