Brabant trekt vijf miljoen uit voor collectieve woonvormen
De provincie maakt vijf miljoen euro vrij voor gezamenlijke woonvormen zoals tiny houses, hofjes en gedeelde panden. Ook sociale ondernemingen die 'bijzondere doelgroepen' willen huisvesten kunnen de subsidie ontvangen. Het gaat om zowel nieuwbouw als het ombouwen van bestaand vastgoed.
Met deze subsidieregeling wil de provincie het tempo in de woningbouw houden. Brabant heeft namelijk behoefte aan zo’n 14.000 woningen per jaar.
Wooncollectieven
Volgens de provincie willen steeds meer mensen in een gemeenschappelijk verband wonen en leven. Dit kan gaan om een groep tiny houses, het delen van een groot pand of senioren en ouderen die (met gezinnen en jongeren) in een hofje willen wonen. Ook sociale ondernemers kunnen aanspraak maken op de subsidie, wanneer zij een wooncollectief voor een 'bijzondere doelgroep' wil realiseren.
De subsidies bestaan uit giften voor de initiatief- en haalbaarheidsfase en renteloze leningen voor de ontwikkelfase. Dit moet leiden tot betaalbare en duurzame woningen.

Steun in de rug
Gedeputeerde Ronnes noemt het een steun in de rug voor de initiatieven: “De voorfinanciering blijkt nogal eens een hindernis in het proces naar praktische uitvoering, vandaar deze regeling. Naast projectontwikkelaars en woningcorporaties, moeten collectieve initiatieven een duidelijkere plek in de lokale en regionale woningbouwprogrammering van gemeenten krijgen."
Ecowijk in Boschveld
Een voorbeeld van zo'n initiatief is Bewust Wonen en Werken Boschveld in Den Bosch. Hier zijn 23 duurzame en betaalbare koopwoningen gerealiseerd en werd één bestaande woning gerenoveerd.