Brabants Dagblad 250 jaar: 'Het succes is nieuwsgierig zijn en blijven'
De regionale krant in de regio bestaat 250 jaar. Dat wat nu Brabants Dagblad heet, verscheen op 2 juli 1771 als 's-Hertogenbossche courant. En daarom hangen er vandaag vlaggetjes op de redactie aan de Veemarktkade in Den Bosch.
Die allereerste editie (zie hieronder) kende nog geen regionieuws. Groot institutioneel nieuws, uit Italië en Turkije prijkte op de voorpagina. "Vooral handelaren waren toentertijd geïnteresseerd in een abonnement", zegt hoofdredacteur Lucas van Houtert. "We kwamen net achter de kopgroep van kranten in Nederland, na bijvoorbeeld Haarlems Dagblad en de Leeuwarder Courant."
(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Vestingwerken internationaal in het nieuws
Niet gek veel later dook het eerste regionale nieuws op in de krant, die alleen op dinsdag en vrijdag verscheen. De vestingwerken bij Den Bosch kwamen in 1795 internationaal in het nieuws vanwege beschietingen met kanonnen vanuit Heusden. Inmiddels is de krant door allerlei fusies en overnames het Brabants Dagblad geworden. Van Houtert: "Iedere krant had zo zijn eigen eigenaardigheden en verspreidingsgebied. Sommige bestonden heel lang, andere heel kort." Hoe het komt dat de krant zolang bestaan? "Nieuwsgierig zijn en blijven."
‘Een huisvriend die op de deurmat ploft’
Het voortbestaan van de krant is vaker bron geweest van discussie. Toen de radio werd uitgevonden, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, leek het al in te storten. Na de opkomst van televisie, teletekst, internet en gratis kranten zoals Metro en Spits, blijkt de krant echter nog altijd niet dood. "Sterker nog: de krant zit veel dieper in de harten van de mensen dan iedereen dacht", weet Van Houtert. "We dachten dat het alleen om nieuws ging, maar het is veel meer. Het is een huisvriend die op de deurmat ploft. Veel mensen zeggen ook dat ze lid zijn van de krant en niet dat ze abonnee zijn."
De krant zit veel dieper in de harten van de mensen dan iedereen dacht
Lucas van Houtert, hoofdredacteur Brabants Dagblad
De hoofdredacteur is trots op momenten dat de krant uitpakte met een eigen verhaal. Bijvoorbeeld de uitbraak van Q-koorts, of het verhaal met chroom-6 verf in Tilburg. Tijdens de coronacrisis is het aantal abonnees van het Brabant Dagblad gegroeid. "Al vlak voor corona kwam de kentering. Veel meer mensen raakten gewend aan abonnementen voor online content, met bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Ze begrepen dat ze niets voor niks kregen." Zodoende krijgt het Brabants Dagblad per jaar een paar duizend nieuwe online abonnees.
‘Begin van een nieuwe tijd’
Van Houtert kijkt positief naar de toekomst. "Ik zie niet in waarom ik een einddatum aan ons voortbestaan moet koppelen. Niemand kan verder dan 50 jaar vooruit kijken. Ik denk dat we nog steeds succesvol lezers aan ons kunnen binden. En ik sluit niet uit dat we aan het begin van een nieuwe tijd staan."
Ik zie niet in waarom ik een einddatum aan ons voortbestaan moet koppelen
Lucas van Houtert, hoofdredacteur Brabants Dagblad
Regionale journalistiek
Het Brabants Dagblad is onderdeel van DPG Media. Dat zorgt voor een samenwerking met onder andere het Algemeen Dagblad. Nu ook publieke omroepen (zoals Dtv Nieuws met Omroep Brabant en de NOS) zijn gaan samenwerken, is de regionale journalistiek nog verder gestegen in aanzien. "Wat ik goed vind is dat er op die manier veel vitale regionale nieuwsorganisaties zijn. We zijn concurrenten, maar de lachende derde is de lezer en de kijker. Die weet dat het met de nieuwsvoorziening in de regio wel goed zit. Dat is een groot goed."