Brabantse bouwplannen in gevaar door geschrapte bouwvrijstelling
Nu de Raad van State een streep heeft gezet door de bouwvrijstelling, komen de Brabantse bouwplannen in gevaar. Er mag van de Raad van State alleen toestemming voor een project worden gegeven, als zeker is dat beschermde natuurgebieden geen schade oplopen.
Hierdoor komt er een einde aan het 'juridische lek' waardoor er sinds 2021 toch gebouwd kon worden, ondanks gebrek aan stikstofruimte.
Met de bouwvrijstelling was tot nu toe geen natuurvergunning nodig voor de bouw, aanleg en sloop van onder meer huizen, energieprojecten en wegen. Volgens het kabinet ging het hier om 'tijdelijke' uitstoot en geen 'permanente'. Dat vindt de rechter dus niet voldoende. Vanaf nu is er een vergunning nodig voor het gehele bouwtraject.
De nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State zal grote gevolgen hebben voor Brabant. De provincie vreest dat de energietransitie in de knel komt door het schrappen van de bouwvrijstelling en bouw-wethouders maken zich zorgen.
Gevolgen voor Maashorst en Bernheze
Wethouder Franko van Lankvelt van de gemeente Maashorst voelt de bui al hangen, maar weet nog niet wat de precieze impact zal zijn: "Het is nu nog te vroeg om te zeggen wat de uitspraak van de Raad van State exact voor gevolgen heeft voor projecten die in de gemeente Maashorst op stapel staan. Daar gaan we ons in de komende weken over buigen."
De gemeente Bernheze vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken: "We moeten eerst inventariseren wat de uitspraak van de Raad van State voor de gemeente Bernheze betekent."
Volgens wethouder Mike van der Geld van de gemeente Den Bosch gaat deze uitspraak extra werk opleveren voor de gemeentes: "Op basis van deze uitspraak is het nodig om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof. Wij hebben kennisgenomen van de uitspraak en onderzoeken wat de eventuele gevolgen hiervan zijn voor onze gemeentelijke verstedelijkings- en woningbouwopgave."
De gemeente Oss denkt dat de impact klein zal zijn voor haar bouwprojecten: "De kans dat er op basis van de stikstofuitstoot tijdens de bouw, projecten in de gemeente Oss grote vertraging oplopen of niet door kunnen gaan, schatten we erg klein in, maar is niet uit te sluiten. Voor ieder bouwproject zijn extra onderzoeken en berekeningen nodig om de uitstoot van stikstof tijdens de bouw in kaart te brengen. Door deze onderzoeken en berekeningen steeds vroegtijdig uit te voeren en goed te onderbouwen, verkleinen we de kans dat projecten vertraging oplopen of niet door kunenn gaan. Daarnaast zijn er in de nabijheid van de gemeente Oss geen Natura2000-gebieden, die met name tegen de stikstofuitstoot beschermd moeten worden."
Provincie reageert bezorgd
Gedeputeerde Erik Ronnes reageert namens de Provincie Noord-Brabant: "De provincie heeft zorgen over de gevolgen van deze uitspraak. Dit leidt onvermijdelijk tot vertraging in het realiseren van ambities en op individueel projectniveau. Het kost namelijk meer tijd om een complete aanvraag in te dienen en te beoordelen. Daarbij speelt dat er een tekort is aan stikstofjuristen en de werkdruk bij de omgevingsdiensten hoog is.
Vertraging betekent duurdere projecten
Erik Ronnes, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant
Daarnaast zijn er zorgen over het tijdspad van bepaalde projecten. Ronnes: "Indien subsidies voor projecten zijn gekoppeld aan een einddatum, kan dat tot extra zorgen leiden. Bovendien moet een stikstofmatch tussen vrager en aanbieder worden gemaakt. Dat kost niet alleen tijd, maar leidt mogelijk tot druk op de beschikbare stikstofruimte. Vertraging betekent duurdere projecten. De (infra)bouw kampt nu al met fors stijgende prijzen van materialen en brandstof.