advertentie Banner SNLR.nl

Brabantse coronamaatregelen uitgebreid naar rest van Nederland

Om het coronavirus in te dammen zijn de Brabantse coronamaatregelen uitgebreid naar de rest van Nederland. Ze gelden tot 31 maart.

Nieuw voor Brabant is dat de termijn is verlengd van 16 naar 31 maart en dat evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen overal in Nederland worden afgelast, ook sportwedstrijden.

Geen grip op virus Brabant
Er komen nog nieuwe maatregelen voor Brabant die op korte termijn worden aangekondigd. Reden daarvoor is dat men geen grip heeft op het virus in Noord-Brabant omdat onduidelijk is waar het vandaan komt. Volgens het RIVM neemt de druk op de zorg en ziekenhuizen toe door het hoge aantal besmettingen waardoor extra maatregelen nodig zijn. Die zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuis blijven. Als de verspreiding langzamer gaat, zijn er minder mensen tegelijk ziek. Aan zorgpersoneel wordt gevraagd om pas thuis te blijven bij klachten en koorts en om niet naar het buitenland te reizen. Er is grote waardering voor hun inzet.

Zoveel mogelijk thuis werken
Voor het hele land geldt nu dat iedereen die klachten heeft thuis moet blijven en sociale contacten moet mijden. Ook is er een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden.

Bezoek aan kwetsbare groepen als ouderen moet vermeden worden en deze groep moet grote gezelschappen en openbaar vervoer vermijden.

Scholen niet dicht
De scholen gaan niet dicht, wel is het verzoek om grootschalige hoorcolleges online te geven. Volgens premier Rutte draagt het sluiten van scholen weinig bij aan het oplossen van deze crisis. Basisschoolleerlingen lopen de minste risico's en als ouders thuisblijven heeft dat grote nadelige effecten op met name de zorgsector. "Elke maatregel heeft effecten en niemand weet wat de juiste aanpak is, maar wat we vooral moeten voorkomen is dat ziekenhuizen overbelast raken", aldus minister-president Rutte.