BrabantWonen hakt de knoop door: Citadelhofje in Den Bosch wordt gesloopt
De 15 woningen in het Citadelhofje in Den Bosch worden gesloopt om plaats te maken voor vervangende nieuwbouw. Dat besluit heeft woningcorporatie BrabantWonen nu definitief genomen.
De bewoners zijn daarover dinsdag op de hoogte gebracht. Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen: “Hoewel we nog geen concreet ontwerp hebben, weten we al wel dat we op deze locatie een groot aantal nieuwe sociale huurwoningen kunnen bouwen. Daarom kiezen we ervoor dit besluit niet langer voor ons uit te schuiven. Hiermee nemen we de onzekerheid weg, waar de bewoners al een aantal maanden mee te maken hebben en bieden we hen perspectief.”
Nu er een besluit is genomen, kunnen er met de bewoners afspraken worden gemaakt over een verhuisregeling. Het gaat dan over een vervangende woning, een verhuisvergoeding en eventuele begeleiding naar een nieuwe woning.
Teleurstelling
De bewoners van het hofje zijn teleurgesteld over de beslissing. "Ik wil hier al mijn hele leven wonen en nu moet ik ineens weg. Straks moet ik én ineens meer betalen én ik kan de verhuizing niet betalen, naar een plek die ik niet wil", reageert bewoner Cor Houet. Wat hem betreft is het argument dat het niet goed genoeg kan worden gerenoveerd onzin . "Voor mij hoeven ze dat niet te doen, ik vind het perfect." Ook bij Tunu Taueli komt het nieuws hard binnen: "Het is voor mij echt een soort rouwproces".
Goede buren
De bewoners zijn erg gehecht aan hun huizen, waar ze in sommige gevallen al decennia wonen. Maar wat deze mensen echt trekt aan het Citadelhofje blijkt de goede contacten met de buren te zijn. "Het is gewoon een grote familie die altijd voor elkaar klaar staat", vertelt Anja Kreté trots. Ook Houet is bang om de gemeenschap te verliezen: "Als iemands hond moet worden uitgelaten, gebeurt dat. Kan iemand de boodschappen niet doen, doen we dat voor diegene. Dat maak je bijna nergens mee".
Vanuit de politiek krijgen ze steun van de SP. De partij voert al een tijd actie voor het behoud van het hofje, ook vanwege het historisch karakter. De huizen staan er al zo’n 100 jaar. “We kunnen dus wel stellen, dat er naast een stukje gemeenschap ook een stukje geschiedenis gesloopt gaat worden”, zegt Bram Roovers, fractievoorzitter van de SP. De bewoners en de SP zijn niet van plan om de strijd te staken, zo laat hij weten. De partij heeft inmiddels ook schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W over het besluit van BrabantWonen.
'Niets te maken met museum'
BrabantWonen wil nog eens benadrukken dat de sloop niets te maken heeft met de nieuwbouwplannen voor het Design Museum. Harrie Windmüller: “Een museum is voor ons nooit een argument om over te gaan tot sloop. De woningen hebben een beperkte kwaliteit en zijn niet verantwoord toekomstbestendig te maken. Een sloopbesluit zouden we om die reden waarschijnlijk in een later stadium ook hebben genomen. Een ander belangrijk argument is dat we veel meer sociale huurwoningen kunnen realiseren op een plek waar er nu 15 staan.”