Personeelstekort bij BrabantZorg: corona-afdeling voor dementerenden kan niet open

De ruimte was al ingericht en de eerste patiënten zouden nu behandeld moeten worden in De Watersteeg in Veghel, maar door een gebrek aan personeel kan een corona-afdeling voor dementerenden van BrabantZorg nog niet open.

Die afdeling is volgens bestuursvoorzitster van BrabantZorg Wilma de Jong júíst zo belangrijk: "mensen met dementie zijn moeilijk te instrueren", zegt zij. "Die mensen vergeten de corona-basisregels zoals het houden van afstand en het wassen van de handen. Wanneer zij ziek worden is het dus belangrijk dat zij samen in één cohort zitten. Dan is dat geen probleem meer."

Ziek personeel

Maar zoals gezegd kan deze zorg niet geboden worden omdat er simpelweg niet genoeg personeel is. "En dat komt niet omdat onze mensen hier niet willen werken", legt De Jong uit. "Ook wij zien een hoog ziekteverzuim onder ons personeel. Daarnaast moeten mensen steeds vaker thuisblijven omdat zij zelf corona hebben, of in contact zijn geweest met besmette mensen."

Personeel weghalen bij de reguliere zorg kan dan ook niet. "Dat zorgt op andere locaties weer voor problemen, we hebben gewoon méér personeel nodig."

Tekst gaat verder onder video.

Volgende week gaan we familieleden benaderen met de vraag: kijk alsjeblieft welke taken je zelf op je kan nemen, zodat wij personeel kunnen vrijmaken.

• Wilma de Jong, BrabantZorg

Snijden in reguliere zorg

BrabantZorg probeert het tekort volgende week al opgelost te hebben door snel mensen aan te nemen, maar ook door zorgpersoneel van andere instellingen in te schakelen. Maar met de huidige ontwikkelingen vreest De Jong verdergaande maatregelen. "Dan moeten we echt zorg af gaan schalen, zoals revalidatietrajecten voor de heup." 

Daar blijft het niet bij: "volgende week gaan we familieleden benaderen met de vraag; kijk alsjeblieft welke taken je zelf op je kan nemen, zodat wij personeel kunnen vrijmaken. Ja, dat is inderdaad een van de laatste dingen die je mensen wil vragen."

Meer informatie is te krijgen via info@brabantzorg.eu.