Bram (29) uit Oss: 'Als je zo gekleineerd wordt dan kun je dat niet verwerken'

Zijn ADHD en autisme zorgden ervoor dat Bram maar moeilijk zijn plek in de maatschappij kon vinden. Met zijn liefde voor muziek vond hij een manier om niet alleen anderen blij te maken, maar ook om hemzelf gelukkig te laten voelen.

Ik was altijd druk en concentreren kon ik echt niet. Op school werd ik gepest en kreeg ik niets anders te horen dan: je bent lelijk, je stinkt, je doet niks goed. Ze sloopten m’n spullen en bonden me vast aan een klimrek. Als je zo gekleineerd wordt door mensen en in een hoekje gezet wordt dan kun je dat niet verwerken.

Ik had moeite om in de maatschappij te komen toen ik aan het werk ging. Werkgevers hadden last van dat het met mij niet zo lekker ging, dus ik heb nooit een vast contract gehad. Als autist heb ik structuur nodig in het leven en het gebrek daaraan kan soms voor kortsluiting zorgen.

Energie overbrengen

Ik was altijd op zoek naar een manier of middel om sterk in m’n schoenen te staan. Dat heb ik gevonden in de muziek. In maart ging ik naar een bootcamp technisch leren zingen in Spanje. Dat was meteen na de carnaval waar ik me helemaal had volgezopen. Dus met een kapotte keel ging ik die kant op, succes hahaha.

Mensen kunnen inspireren met mijn muziek is mijn grote doel. Zelf vooral onwijs veel plezier hebben en die energie over brengen op de mensen. Maakt niet uit waar. Al is het bij een zorginstelling of straks op het podium in een feesttent.

Een wijs en gelukkig mens

Het gaat nu ontzettend goed met me. Ik focus me op het positieve, want zodra je je inlaat met negativiteit dan zal je ook altijd negatief blijven. Dus als je gebeurtenissen ziet als lessen dan wordt je vanzelf een wijs en gelukkig mens.