advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Zeer grote brand op industrieterrein Den Bosch: legerhelikopters ingezet

Bij een autoverschrotingsbedrijf op de Rietveldenkade in Den Bosch woed dinsdag al de hele dag een grote uitslaande brand. De rook is tot in de verre omgeving te zien en te ruiken. Aan het eind van de middag zijn er legerhelikopters van defensie ingezet om het blussen te ondersteunen.

Het gaat om het recyclingbedrijf AVI waar autowrakken worden verwerkt, in 2019 woedde bij hetzelfde bedrijf ook al een een brand. Of er gewerkt werd ten tijde van de brand bij het bedrijf is niet duidelijk. Naast brandweerkorpsen uit Den Bosch werden ook de korpsen uit Oss, Vlijmen, Vught en Rosmalen opgeroepen.

Uitzonderlijk materieel ingezet

Er werd al snel een blusboot ingezet om de brand onder controle te krijgen. De Veiligheidsregio Brabant-Noord laat rond vier uur weten dat er inmiddels ook gebruik gemaakt wordt van legerhelikopters, te weten een Chinook en een Cougar. Deze inzet is volgens een woordvoerder 'uitzonderlijk, maar wel noodzakelijk'. "De brandweer kan het terrein moeilijk bereiken omdat een gedeelte  aan het water ligt.” De helikopters halen het bluswater uit het Engelermeer.

Het artikel gaat verder onder de reportage

Er is geadviseerd  om ramen en deuren te sluiten en in de omgeving van Den Bosch  is  een NL-alert verstuurd. Even is ook overwogen om  snelweg A59 af te sluiten, maar dat bleek toch niet noodzakelijk. Door het bluswater staat de straat bij het bedrijf blank. Publiek wordt op afstand gehouden. In een commando-unit wordt overleg gevoerd door de brandweer, politie en het bedrijf zelf.

Stankoverlast

Er trok veel rook richting de Maaspoort en ook uit Rosmalen en zelfs uit Oss kwamen meldingen van stankoverlast. De lucht ruikt naar verbrand plastic. De brandweer liet aan het eind van de ochtend weten dat de stankoverlast nog lang kan aanhouden en de brandweer houdt rekening met 'langdurige inzet'. Over de omvang van de schade kan de brandweer niets zeggen. "Daar ligt op dit moment ook niet onze prioriteit."

Teststraat gesloten, cellencomplex en school ontruimd

Ruim 3000 leerlingen van alle acht locaties van het Koning Willem I College werden in de loop van de dag naar huis gestuurd. Dit na het advies van de brandweer om het ventilatiesysteem in de gebouwen uit te schakelen. Hierdoor werd het vanwege corona te onveilig om binnen les te geven. De lessen werden daarna zo veel mogelijk online voortgezet. Ook werd het cellencomplex van het politiebureau aan de Vogelstraat geëvacueerd. De arrestanten zijn tot nader order overgeplaatst naar Eindhoven.

De GGD heeft vanwege de brand de corona-testlocatie in de Brabanthallen gesloten. De deuren staan daar open omdat mensen met de auto binnen kunnen rijden. Medewerkers kregen last van de rook die binnenkwam. Alle testafspraken voor dinsdagmiddag komen daarmee te vervallen. Mensen worden gebeld om een nieuwe afspraak te maken. In de vaccinatielocatie in de Brabanthallen is geen last van de rook. Het vaccineren gaat dan ook gewoon door, zo meldt de GGD.

Sporttrainingen afgelast

Verschillende sportclubs in de regio hebben hun trainingen dinsdagavond afgelast vanwege de brand en de windrichting. Het gaat om voetbaltrainingen bij BLC en de dichtbijgelegen hockeyclub HC Den Bosch. "In verband met de slechte luchtkwaliteit heeft het bestuur besloten om alle trainingen voor vandaag af te lasten", aldus het bestuur van BLC. 

Beelden van bluswerk omstreeks 16.00 uur.

Vanaf de toren van de Sint Jan was de rookontwikkeling aan het begin van de middag ook goed te zien.

Beelden van de brand rond 11.30 uur.

Beelden van de brand rond 10.30 uur.

Beelden van de brand rond 08.00 uur

Om 08.05 uur werd er in de regio Den Bosch een NL-alert verspreid:

Beelden van de brand rond 05.00 uur