Brandweer: 'Geen agressie, wel hinder'

Dit jaar ging de nieuwjaarsnacht voorbij met een vuurwerkverbod en dat is volgens de brandweer terug te zien in het aantal incidenten. 'Qua branden was het relatief rustig.' Toch moest de brandweer Brabant-Noord 74 keer uitrukken.

“Aan het begin van de avond was het aantal incidenten veertig procent minder dan normaal”, vertelt een woordvoerder van Brandweer Brabant-Noord rond 01.00 uur op nieuwjaarsnacht.

De dag na de jaarwisseling reageert de brandweer uitgebreider: "De inzet van de brandweer had voornamelijk te maken met kleine brandjes zoals autobranden, containerbrandjes en het blussen van afval. Incidenten vonden verspreid over oudejaarsdag en de nieuwjaarsnacht plaats." De brandweer reageert ook op een een aantal kleine branden, zoals die bij het Cruijff Court in Uden. Ook waren er volgens de brandweer een aantal meldingen die niet vuurwerk-gerelateerd waren.

Door de ongeregeldheden in delen van ’s-Hertogenbosch konden onze brandweermensen alleen onder begeleiding van politie hun werk veilig en ongestoord uitvoeren

• Brandweer Brabant-Noord

De ongeregeldheden in Den Bosch eisten de meeste inzet van de brandweer: "Tijdens deze jaarwisseling waren er verstoringen van de openbare orde in delen van ’s- Hertogenbosch Oost. Daar werden verschillende auto’s in brand gestoken. Ook belaagden jongeren de politie door met vuurwerk te gooien. Aangezien de situatie voor hulpdiensten niet als veilig werd ingeschat, moest de brandweer wachten met optreden tot de situatie gestabiliseerd was."

'Geen agressie, wel hinder'

Brandweermannen- en vrouwen hebben hun werk veilig kunnen doen. "Er hebben zich geen voorvallen van agressie tegen brandweermensen voorgedaan. Wel konden door de ongeregeldheden in delen van ’s-Hertogenbosch onze brandweermensen alleen onder begeleiding van politie hun werk veilig en ongestoord uitvoeren."

Volgens een woordvoerder van de brandweer is het onterecht om aan te nemen dat het een rustige Oudejaarsavond is geweest. “Ik spreek alleen voor de brandweer, niet voor de politie”, doelt hij op de drukke avond die politie had in Den Bosch.