advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ammoniaklek aan de Veemarktkade, overlast voor de omgeving

Een ammoniaklek bij het vrieshuis Vrieskade aan de Veemarktkade in Den Bosch heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor overlast gezorgd. Door de wind dreef het de kant op van de huizen. Een aantal mensen is daarom ergens anders gaan slapen.

Bij het bedrijf op de hoek met de Zandzuigerstraat ontstond het lek iets na middernacht. Rond 02.00 uur zou het gelokaliseerd zijn en rond half vier werd het lek gedicht.

Bewoners sliepen ergens anders

Mensen in de buurt kregen last van prikkelende ogen. De brandweer is bij de bewoonde adressen aan de deur geweest om de mensen te informeren. De metingen bij de woningen kort na het ontstaan van het incident waren onder de kritische grens. Dit zorgde natuurlijk wel voor overlast. Bewoners van één woning zijn gebleven en hebben ramen en deuren en ventilatie afgesloten. De andere bewoners zijn tijdelijk vertrokken, buiten opgevangen en zijn zodra de lekkage gedicht was, weer teruggegaan.

De brandweer had eerder in de nacht een NL-alert gestuurd, met het advies ramen en deuren gesloten te houden. Dat is volgens de gemeente nu niet meer nodig.  

Op verdere afstand van de locatie was alleen sprake van geuroverlast. De brandweer Brabant-Noord heeft verschillende metingen verricht. Onder andere aan de noodzijde van de Ertveldplas, ter hoogte van de daar gelegen woonboten en op industrieterrein de Rietvelden. De ammoniak was daar goed te ruiken, maar was niet gevaarlijk.