advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Danéh Keukens aan het werk voor Breederzorg tijdens de eerste coronagolf

Zorgbonus niet uitgekeerd aan oud-medewerkers Breederzorg: 'Wij stonden ook in de frontlinie'

Verbouwereerd, boos en teleurgesteld, dat zijn tien oud-medewerkers van thuiszorgorganisatie Breederzorg. De afgelopen maanden stonden ze in de frontlinie tegen het coronavirus, maar naar de zorgbonus, die het kabinet aan alle zorgmedewerkers uitkeert, kunnen ze fluiten.

UPDATE: ​​​​Werkgevers konden tot 10 november een aanvraag voor de zorgbonussen doen, maar in uitzonderlijke gevallen kan er een herbeoordeling plaatsvinden. Breederzorg laat woensdagavond  aan Dtv weten alsnog met de medewerkers in gesprek te willen om tot een nieuwe aanvraag te komen.

Danéh Keukens en Nicole van Hees zijn twee van de tien gedupeerden die nog steeds op hun zorgbonus van 1000 euro wachten. Het kabinet loofde die dit jaar uit aan iedere zorgprofessional die zich tussen 1 maart en 1 september heeft ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19. Beiden werkten gedurende de hele eerste coronagolf in het coronateam van de Udense thuiszorgorganisatie, maar toen ze bij hun voormalige werkgever aanklopten voor die beloning, kregen ze te horen dat er voor hen geen bonus is aangevraagd. 

"We hebben zonder beschermingsmiddelen gewerkt, terwijl cliënten een paar dagen later corona bleken te hebben. We hebben extra uren gedraaid, helemaal bepakt en bezakt. Het was mentaal een hele zware periode", zo vertelt Keukens. Nicole van Hees vult aan: "Ik heb gevraagd om een onderbouwing, maar de directie reageerde per mail dat dit ten koste gaat van de huidige werknemers in verband met de werkkostenregeling. We hebben dat nagevraagd bij Rijksoverheid en zij begrijpen het ook niet."

Uitzonderlijke prestaties

De directeur van Breederzorg geeft aan Dtv een andere verklaring voor het feit dat voor deze oud-medewerkers geen zorgbonus is aangevraagd. Hij beroept zich daarbij op de handreiking van het ministerie, waarin staat dat er uitzonderlijke prestaties geleverd moeten zijn om in aanmerking te komen voor de zorgbonus. "De verwachting is dat niet alle zorgprofessionals deze uitzonderlijke prestaties hebben geleverd tijdens de uitbraak van COVID-19. Voor deze zorgprofessionals is deze bonus niet bedoeld", zo schrijft Philip van Hout in een mail.

Ook bonus voor kantoorpersoneel

Maar volgens de twee staan er op de lijst van medewerkers waarvoor de zorgbonus is aangevraagd ook medewerkers, die in die periode thuis zaten. Van Hees: "Snap ik, maar dan hadden ze die keuze ook moeten maken voor het kantoorpersoneel en die mensen, die een halfjaar thuis hebben gezeten, die bonus ook niet toe moeten kennen."