advertentie Banner SP Website

Breuk bij Brabantse afdeling Forum voor Democratie

De fractie van Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Brabant is uit elkaar gevallen. De aanleiding is de perikelen rondom voorman Thierry Baudet. De Brabantse coalitie is niet in gevaar zo zeggen alle betrokkenen.

Oorspronkelijk had de Brabantse fractie gezegd zelfstandig maar wel onder de naam van Forum voor Democratie te zullen doorgaan. Maar toen bleek dat een aantal statenleden op de lijst staat van de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, JA21, bleek dat toch onhaalbaar.

Willem Rutjes uit Den Bosch, Loek van Wely uit Oss en Frank Duijs uit Maren-Kessel vormen nu de JA21 fractie. De vijf andere statenleden van blijven Forum voor Democratie trouw. er is op dit moment één vacature bij Forum.

Volgens een verklaring van JA21 treden zij toe tot de ‘open parlementaire samenwerking’ die Brabant bestuurt. In de praktijk betekent het dat zij naast de VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant de vijfde partij worden die meebestuurt. Dat doen ze via gedeputeerde Peter Smit die eerst via Forum voor Democratie die post bekleedde. Dat doet hij nu onafhankelijk. Eric de Bie blijft namens Forum gedeputeerde.