Shivani Achrekar

Barista Brian Megens gaat als snelste naar het NK tijdrijden

Brian Megens uit Oss heeft twee fietskoffiezaken in Maastricht en gaat nu deelnemen aan het NK tijdrijden. "Gaat de lokale barista daar Tom Dumoulin kloppen?"

Daar gaat Megens in ieder geval wel voor, zegt hij aan de telefoon. We spreken de 31-jarige wielrenner op het moment dat hij onderweg is naar Emmen. Daar vindt op 16 juni het NK tijdrijden plaats. "Even twee dagen het parcours verkennen."

Koffie en fietsen

Het is alle ballen tegelijk in de lucht houden, vertelt de wielrenner, die naast het wielrennen dus ook twee fietszaken runt in Maastricht. Eén gelegen aan de voet van de Cauberg en de andere in de stad. Samen met zijn vriendin zette hij de zaak op en hij kan dan ook met een gerust hart wat meer afstand nemen van zijn werk. "We hebben een goed team en ik moet even goed focus pakken", laat Megens weten.

Tijdens het NK tijdrijden neemt Megens het op tegen de grote Tom Dumoulin, maar hij gaat er alles aan doen om hem te verslaan. "Tom is in zijn volledig goeie doen van een ander niveau. Maar hij is er wel drie maanden uit geweest." Het zou wat zijn als de 31-jarige Megens weet te winnen. Hij verliet de wielersport voor negen jaar om te gaan studeren in Maastricht en twee zaken te runnen waar hij zo'n 40 tot 50 per week mee in de weer is.

Snelste tijd

Zijn winst op het kwalificatiemoment in Enkhuizen belooft in ieder geval veel goeds. Daar legde hij het parcours van 22 kilometer af in 26 minuten precies. Vier seconden sneller dan de nummer twee, maar de rest op een minuut afstand.

En zodra Brian Megens dan straks op het podium staat, gaat hij daarna dan terug naar de zaak? "In het verleden ben ik teveel bezig geweest met het maken van grote stappen, dus nu focus ik me gewoon op het NK. En dan kunnen er altijd wat deuren opengaan." Daar durft Megens in ieder geval wel al van te dromen. "Als ik een contract kan krijgen kunnen we voor de zaak iemand fulltime in dienst nemen." Zo kan Megens zelf profwielrennen en kunnen mensen tegelijkertijd koffie blijven drinken in zijn zaak.