Brouwers zien de bui hangen: 'Schrikbarende verandering van de tarieven'

De kleine bierbrouwerijen komen in actie met de petitie: 'Strijd mee, zeg nee'. Ze vrezen dat de klant ernstig de dupe is, als de accijnzen op speciaal bieren verhoogd worden.

Er is een nieuw wetsvoorstel in de maak waarbij de indirecte belasting op speciaal bieren in 2022 stijgt. Met name kleine brouwerijen worden dan extra geraakt, omdat ze vaak bieren verkopen met een hoog alcoholpercentage.

Daarom komen de brouwers in actie, zoals Muifel in Oss. ''De tarieven gaan schrikbarend omhoog en ons bier dreigt gewoon duurder te worden'', zegt eigenaar Martin Ostendorf. Bij Wilskracht in Ravenstein zijn er ook zorgen. Dat zie je in de video: 

In Den Bosch heeft de Bossche Brouwerij zich aangesloten bij de petitie van branchevereniging CRAFT brouwers. "Als de wet er doorheen komt, gaat de prijs van mijn biertjes 30 tot 40 cent omhoog, een flinke verhoging'', geeft Leonard Hamers aan. 

Daar sluit Paul Kitzen van brouwerij D'n Drak zich bij aan. ''Ik wil vooral zeggen tegen de consument en de horeca: teken de petitie, samen staan we sterk, dit is geen eerlijke verdeling."

Kijk in de video hieronder naar de reacties van de Bossche brouwerijen: 

De accijnsverhoging wordt voorgesteld door staatssecretaris Hans Vijlbrief. De Tweede Kamer moet nog wel stemmen over de plannen.