Buitengebied Uden juicht: aanleg van glasvezel gaat beginnen

Het heeft tien jaar geduurd, maar nu gaat de aanleg van glasvezel in het buitengebied in Uden dan eindelijk beginnen. Digitale Stad is gestart met inventariseringen in de woningen, zodat op 17 mei de eerste schop in de grond kan.

De aanbieder is begonnen met huisbezoeken en de bewoners hebben daarover een brief ontvangen. "We zijn nu in het eerste gebied de woningen aan het bezoeken om in kaart te brengen waar de aansluitingen moeten komen, dat is de eerste stap voor de aanleg", vertelt projectleider Perry Wendel. Op 17 mei wordt vervolgens gestart met de graafwerkzaamheden. Het buitengebied van Uden-Zuid en een deel van Uden-West en Volkel zijn als eerste aan de beurt.

Artikel loopt door onder de foto

Meer huishoudens aangemeld

In eerste instantie ging het om 1250 adressen die aangesloten zouden worden, inmiddels zijn dat er zo'n 1500. Ook mensen die zich later pas hebben aangemeld, kunnen het nu toch gratis laten aanleggen. Dat geldt ook voor buurtschap Lankes, waar nog discussie over was. Wendel: "Bedrijventerreinen doen we meestal niet, want de aanleg is daar vaak complex, omdat de grond verhard is met puin en betonplaten. Maar omdat op dit bedrijventerrein ook veel woningen staan, hebben we toch besloten dit stuk ook aan te leggen."

Wanneer is het klaar?

Na de graafwerkzaamheden volgen de werkzaamheden in de woningen. In de zomer moeten de eerste adressen dan zijn aangesloten op snel internet. "Daarin zijn we nog wel afhankelijk van netwerkbeheerder Enexis en de stroomaansluiting op de wijkcentrales, maar als alles goed verloopt gaan we ervan uit dat aan het einde van het jaar iedereen is aangesloten", aldus de projectleider. 

Langlopende kwestie

De roep om snel internet in het buitengebied is er al jaren. Er ligt geen kabel en er is ook geen 4G-bereik. Verschillende colleges beloofden ermee aan de slag te gaan, maar pas eind november kwam er schot in de zaak, toen Digitale Stad het benodigde aantal deelnemers had bereikt