Buitengebied Uden krijgt glasvezel: benodigd aantal inschrijvingen behaald

Bewoners van het Udense buitengebied worden definitief aangesloten op een glasvezelnetwerk, waardoor zij na tien jaar onduidelijkheid en politiek gesteggel eindelijk over snel internet kunnen beschikken.

Circa 65% procent van de bewoners heeft bij glasvezelaanbieder Digitale Stad aangegeven een glasvezelverbinding met bijbehorend abonnement te willen. Om de aanleg doorgang te laten vinden, moest 60% zich inschrijven. Om dat percentage te behalen, werd er de afgelopen weken intensief campagne gevoerd door het bedrijf in samenwerking met de gemeente Uden.

Tekst gaat verder onder de video

Kosteloos

De aanleg van een glasvezelnetwerk is al jaren een heet hangijzer in de Udense politiek. Twee collegetermijnen lukte het niet om glasvezel in het buitengebied te realiseren: het zou te duur zijn. Na lang aandringen vanuit de gemeenteraad ging wethouder Verkuijlen afgelopen juni in zee met Digitale Stad en werd er een haalbaarheidsonderzoek naar een glasvezelnetwerk gestart. Daaruit bleek dat de hele operatie ineens kosteloos kan worden voltooid.

Volgend jaar gereed

Begin 2021 begint Digitale Stad met het aanleggen van de eerste glasvezelverbindingen, die datzelfde jaar nog gereed moeten zijn. In totaal worden er circa 1200 adressen aangesloten, waarvan er ongeveer 170 op dit moment helemaal geen internetverbinding hebben. Bewoners die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dat nog steeds doen.