advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Burgemeester Buijs over noodbevel in Oss: 'Wil niet zomaar de rechten van mensen beperken'

Den Bosch werd maandagavond opgeschrikt door rebellerende menigtes die een spoor van vernieling achterlieten. In Oss bleef het relatief rustig. Maar ook hier gaf de burgemeester een noodbevel af, en maken ondernemers in de binnenstad zich grote zorgen.

“Het was hier wel rustiger dan in Den Bosch, maar er waren nog steeds wel kleine groepjes mensen op straat”, vertelt centrummanager Jack van Lieshout. Burgemeester Wobine Buijs bevestigt dit beeld van maandagavond. “Het waren voornamelijk mensen die uit waren op een uitje. Veel mensen kwamen gewoon even kijken”, aldus de burgermoeder. “Wat je ziet is dat het verhaal van rellen mensen aantrekt, die denken ‘oh leuk’. Ramptoeristen bijna”.

De jeugd heeft het verrekte moeilijk, laten we daar ook eerlijk in zijn. Maar dit is niet de oplossing

• Wobine Buijs, burgemeester van Oss

Niet zomaar vrijheid beperken

Buijs vertelt dat de gemeente het bewust lang heeft aangekeken, voordat er uiteindelijk een noodbevel gegeven werd. “Je wil niet zomaar de rechten van mensen beperken. Maar rond 8 uur ’s avonds ging het zo snel dat ik inderdaad een veiligheidsrisocogebied heb aangewezen en een noodbevel heb uitgegeven.” Daarmee konden mensen worden weggestuurd, en kon de politie preventief fouilleren.

Uiteindelijk bleef het dus relatief rustig in Oss, maar de angst zit er bij lokale ondernemers goed in. “Mensen kwamen gisteravond met allerlei zorgen naar mij toe. Vroegen zich af of ze hun etalage moesten gaan leeghalen, of ze hun winkel moesten afschermen met planken. Rond half 9 ’s avonds werd ik nog gebeld door iemand die zei ‘ik zit nog in mijn zaak, wat is wijsheid’. Toen heb ik maar gezegd dat hij het in z’n eentje ook niet zou redden tegen een menigte”, vertelt Van Lieshout.

Tekst loopt door onder de video

Zowel de centrummanager als de burgemeester doen een appèl op de inwoners van Oss, om de rust te kunnen behouden. “Kom gewoon niet naar het centrum van Oss na 6 uur ’s avonds. Je hebt hier echt niets te zoeken, en dat helpt alleen maar met verdere de-escalatie”, roept Van Lieshout op.

“Ouders moeten echt met hun kinderen gaan praten, om ze binnen te houden. De jeugd heeft het verrekte moeilijk, laten we daar ook eerlijk in zijn. Maar dit is niet de oplossing”, sluit Buijs af.