advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Burgemeester Hellegers legt geschiedenis Udense brandweer vast

De geschiedenis van de Udense brandweer is door burgemeester Henk Hellegers vastgelegd in een boek, en dat wordt donderdag 9 juli in de brandweerkazerne gepresenteerd.

Dat zou eigenlijk op 3 april al gebeuren tijdens een reünie, maar die ging vanwege corona niet door. De reünie is uitgesteld tot volgend jaar, wanneer ook de nieuwe brandweerkazerne wordt geopend, maar het boek wordt nu toch alvast gepresenteerd. 

Het boek over 250 jaar brandweergeschiedenis is een uitgave van Uden in Geschriften. Het materiaal voor de uitgave is de afgelopen jaren verzameld door postcommandant Twan van der Velden, samen met een werkgroep van brandweerlieden en leden van de heemkundekring. Veel oudgedienden hebben hun verhalen verteld over spraakmakende branden, ongelukken en andere gebeurtenissen

Schrijver Henk Hellegers is naast burgemeester inmiddels een gerenommeerd historicus aan het worden. Eerder schreef hij namelijk ook al twee werken over het Udense Vluchtoord. In bijna 200 pagina’s beschrijft hij de geschiedenis van de brandeer vanaf het prille begin in 1774 tot aan de ontwikkelingen van de laatste jaren. Een groot aantal roemruchte branden uit de Udense geschiedenis passeert de revue, zoals die in de oude parochiekerk in 1886, de brand die het gehucht Weeg-Kooldert in de as legde in 1942 en de uitslaande brand op de zolder van het Kruisherencollege in 1954.