advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Burgemeester Hellegers wil landelijk toezicht op kartbanen na zwaar incident met tiener

Burgemeester Hellegers van Uden verwacht dat de landelijke politiek snel met wettelijke eisen komt voor kartbanen. Nu maakt iedere kartbaan zijn eigen regels en daardoor gebeuren er volgens Hellegers teveel ongelukken.

Afgelopen maand vonden er in Uden twee incidenten plaats met een kart, waarbij in een van de gevallen een twaalfjarig kind zwaargewond raakte. De NVWA onderzoekt momenteel of er iets mis was met de kart in kwestie, maar op de kartbaan zelf is geen toezicht. Terwijl kermisattracties en achtbanen wel gekeurd worden, maken kartbanen in heel het land hun eigen veiligheidsregels. 

Dat er geen keuringen zijn voor kartbanen is gek, vindt burgemeester Hellegers. Samen met een aantal andere gemeenten verzocht hij voormalig minister Bruins vorig jaar hier iets op te bedenken. "Dit is namelijk niet het enige incident, het gebeurt te vaak dat het nodig is om naar het circuit en de technische staat van kartbanen te kijken."

Tekst gaat verder onder de video

Volgens Hellegers zijn er inmiddels regels gemaakt, die zijn voorgelegd aan de brancheorganisaties. Daarmee verwacht de burgemeester dat er begin volgend jaar een voorstel zal liggen, waarna de NVWA ook op kartbanen toezicht gaat uitoefenen.