Burgemeester Jack Mikkers blijft ondanks 'storm de boot besturen', maar motie moet zorgen voor herstel van vertrouwen
Burgemeester Jack Mikkers heeft dinsdagmiddag de Bossche gemeenteraad nogmaals excuses gemaakt over zijn Marokko-uitspraak, die de afgelopen twee weken veel stof deed opwaaien. De gemeenteraad was kritisch, maar na een urenlang debat was er een duidelijke opdracht voor de burgemeester.
“Vandaag moet het gaan over de toekomst van ’s-Hertogenbosch”, begon de burgemeester, doelend op de Begrotingsraad die op de agenda stond. “En toch sta ik hier aan het begin van deze vergadering vanwege een reden die ik mezelf zwaar aanreken. Op de bewonersavond was voor mij een boodschap leidend, namelijk dat we 600 nieuwe buren krijgen.” Toch bleef er vooral iets anders hangen.
Bewonersavond
Mikkers deed zijn gewraakte uitspraak op 31 oktober tijdens een bewonersavond over de komst van twee azc’s in de stad. Op een uitspraak van een bewoonster dat Syriërs de meeste overlast veroorzaken, zei Mikkers ‘dat is niet waar, dat is Marokko’. Hij doelde daarmee op cijfers van het COA dat overlast vooral wordt veroorzaakt door zogeheten veiligelanders die nauwelijks kans maken op asiel. Het gaat dan om mensen uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië.Puzzel van 160.000 stukjes
“Ik vind het belangrijk om de puzzel van Den Bosch van 160.000 stukjes te leggen. Iedereen doet er toe. Dat zei ik zes jaar geleden, en daar sta ik nog steeds achter”, vervolgt Mikkers. “Als je verbinding wil maken, moet je ruimte maken voor emotie. Dat hebben we die avond geprobeerd, en dat was misschien wel heel apart en tekende de avond. Een vrouw die aan het woord kwam sprak duidelijke en onacceptabele taal.” Volgens de burgemeester kwam de vrouw later nog naar hem toe om te vertellen over de goede relatie die ze heeft met een buurvrouw van andere afkomst.
“Ik heb gereageerd op de opmerking van die mevrouw, en dat had ik niet moeten doen”, vindt Mikkers. Hij kreeg de video zelf ook toegestuurd, op de late woensdagavond. Die volgende dag nam hij contact op met diverse personen uit de Marokkaanse en Syrische gemeenschap. “Ik vond dat ik snel en persoonlijk excuus moest maken voor wat ik gedaan had.”
Nieuwe fanclub voor Mikkers
“Misschien wel het meest pijnlijke is dat ik in één keer een nieuwe fanclub kreeg, die ik helemaal niet wil”, zegt Mikkers. “Mensen die zeiden: 'Iemand die eindelijk iets zegt’. Maar ik wil een fanclub van mensen die de puzzel willen blijven leggen.” Verder vond de burgemeester dat hij de gemeenteraad in de steek heeft gelaten. “De afgelopen twee weken waren een storm, en de boot moet er doorheen blijven varen. Ik wil die boot blijven besturen. Den Bosch is het waard om er samen aan te werken.”
Partijen debatteren
De gemeenteraad ging na de uitleg van Mikkers met elkaar in debat over het voorval. Daarin gaven de partijen aan het eens te zijn met de burgemeester dat ze hier liever niet hadden gestaan over dit onderwerp, maar dat de uitspraak van Mikkers onacceptabel is. De partijen kennen Jack Mikkers als een verbindende burgemeester, maar toch wordt er gesproken over een ‘knoop in de maag’ en het gebrek aan aandacht voor de Syrische bevolking, waar ook veel pijn zit over de manier hoe over hen gesproken is.
Daarnaast is er veel verbazing, omdat het gevoel er was dat de relatie tussen de gemeente en de Marokkaanse gemeenschap de afgelopen jaren goed was, en dat blijkt niet het geval.
Motie: werken aan hersteld vertrouwen
De vijftien fracties gingen tijdens een ingelaste pauze met elkaar in gesprek over hoe nu verder, en dienden (met uitzondering van de VVD) een motie in: werken aan herstel van vertrouwen. Ze verzoeken de burgemeester om per direct te werken aan herstel van vertrouwen, om per kwartaal de voortgang te rapporteren, en om begin volgend jaar met een plan van aanpak te komen.
Jack Mikkers: "Ik snap de motie, maar ik hoop dat u snapt dat we dan moeten zorgen dat het gesprek dan plaats gaat vinden. U kunt niet van mij verwachten dat ik een gesprek aan ga met een partij die geen gesprek met mij wil.”