advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Burgemeester Moorman over tonnen voor personeelstekort: ‘Hopelijk brengt dit rust voor onze inwoners’

De gemeente Bernheze gaat in 2021 meer dan een miljoen uitgeven, om het schrijnende personeelstekort binnen de gemeente op te kunnen lossen. “Noodzakelijke kapitaalinjecties”, volgens burgemeester Moorman.

Begin januari werd duidelijk dat de gemeente Bernheze kampt met een flink personeelstekort. Zo flink zelfs, dat op de afdeling ruimtelijke zaken mensen ‘op omvallen staan’, volgens de gemeente zelf. De werkdruk neemt toe, maar er komt geen nieuw personeel binnen. En dus besluit de gemeente om nieuwe principevergunningen voor bouwplannen niet meer in behandeling te nemen.

Mes in eigen begroting

“Wat ook meespeelt, is dat we een paar jaar geleden in een ernstige economische crisis zaten, en toen hebben wij echt het mes in de begroting gezet. Daar zijn we wellicht wat in doorgeschoten, en dat proberen we nu te repareren”, voegt burgemeester Marieke Moorman hier nu aan toe.

En nu dus tijd voor reparaties. Een eenmalige injectie van zes ton voor een taskforce, vijf ton voor structurele aanpassingen en bijna twee ton voor het ‘begeleiden van nieuw personeel’. “Deze kapitaalinjectie is echt nodig, om onze organisatie mee te laten gaan in de tijd”, aldus de burgemeester. “Maar we gaan ook meer eisen stellen aan ons huidige personeel.”

De burgemeester realiseert zich, dat alleen een flinke kapitaalinjectie niet de oplossing is. "Het begint bij geld vrijmaken, maar dan ben je er inderdaad nog niet. Om de vacatures ook gevuld te krijgen, zijn we nu in gesprek met allerlei bureaus die we daarvoor in kunnen schakelen."