Burgemeester Oss maakt zich zorgen om brand bij twee basisscholen in één week tijd

“Verontrustend”, noemt burgemeester van Oss, Wobine Buijs, de brand van zaterdagavond bij basisschool Het Baken. Een week eerder was het namelijk al raak bij de naastgelegen John F. Kennedyschool. "Wij maken ons zorgen. Een brand is al niet meer leuk, twee al helemáál niet."

“Is het dan toevallig de buurt of is het toevallig een school? Was het wel de bedoeling dat de brand echt de school inkwam?”, vraagt Buijs zich hardop af. “Het zijn allemaal vragen waar we het antwoord nu nog niet op weten.”

(De tekst gaat verder onder de video). 

Maria Brouwers, de directeur van de school wilde niet voor camera reageren. Wel liet ze weten dat de schrik er nog goed in zit bij docenten, ouders en kinderen. “Veel collega's waren erbij. We zijn na het blussen de school ingegaan. Alles hing vol rook, het stonk, het was heel naar”, aldus Brouwers. Meike van 11 en Eleanor van 8 staan zondag een beetje beteuterd naar hun school te kijken. "Ik snap niet dat iemand dit doet", zegt Meike. 'Wie doet dit?", vraagt Eleanor zich hardop af. “Ik wordt er verdrietig van.”

Brandstichting?

Ook buurtbewoners zijn geschrokken van de brand. “Ik krijg er kippenvel van, nu wéér. Die brand is aangestoken dat kan niet anders”, reageert een buurtbewoonster. Een ander: “Het heeft altijd impact zo’n brand, vooral op een school. Het is de tweede keer al, dus dat is heel jammer.” Een andere dame reageert: “Ik denk wel dat het brandstichting is. Het zou té toevallig zijn als dit vanzelf ontstaan is.”

Meerdere buurtbewoners vermoeden dus brandstichting. Ook de politie sluit dit niet uit, maar het onderzoek is nog in volle gang. “Er hebben meerdere overleggen tussen politie en veiligheidsteams plaatsgevonden om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn en we kijken hoe we moeten opereren voor de toekomst. Daarover wordt nu gesproken”, aldus Buijs. “Het is te vroeg om daar al iets over te zeggen.” 

Daarnaast onderzoeken agenten of deze brand verband houdt met de brand die een week geleden woedde in basisschool John F. Kennedy aan De Vlasakkers, in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Dinsdag weer naar school

Ondanks het lopende onderzoek en de onrust, kon de school maandag wel weer open. Slechts twee klassen moesten thuisblijven vanwege brandlucht. Normaal gesproken was er genoeg plek om die kinderen in een ander lokaal op te vangen, maar Het Baken vangt al vier klassen op van de John F. Kennedyschool op. Dinsdag kunnen alle kinderen weer naar school.