advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Burgemeester Uden: ‘relatie met Oss is niet verstoord door fusie’

De relatie tussen Oss en Uden is niet verstoord door het fusieproces van Uden en Landerd om de nieuwe gemeente Maashorst te vormen. Dat zei burgemeester Hellegers van Uden toen hij dinsdagmiddag een toelichting gaf op de stand van zaken van de herindeling.

Bij de presentatie maakte Hellegers ook bekend dat het gemeentehuis van Maashorst in Uden komt.

Oss is zoals bekend geen voorstander van de fusie en burgemeester Buijs gaat dat nog eens duidelijk maken aan de Tweede Kamer. Hellegers daarover: “Het is hun goed recht om in te spreken, maar dat komt voor ons niet uit de lucht vallen. Het was geen verrassing. Daarbij willen we de aantekening maken dat volgens ons dat niet door alle fracties in de raad gedragen wordt, maar dat is onze zaak niet.” Wethouder Ben Brands van de gemeente Landerd sluit zich daarbij aan: “Het wordt zo expliciet geroepen, alsof ze een volledige steun hebben van de gemeenschap, maar dat is niet zo. Er zijn heel veel mensen die er anders over denken, de gemeenteraad heeft een heel democratisch besluit genomen."

'Geen verstoorde relatie'

De gemeente Oss had liever gezien dat Schaijk bij de gemeente Oss werd gevoegd en noemt de herindeling op dat punt onlogisch. Ook het gebruik van de naam Maashorst is in Oss niet in goede aarde gevallen. In Uden denken ze niet dat dit een probleem gaat worden. Hellegers:“We denken niet dat het de samenwerking gaat bemoeilijken. Donderdag komen we weer met de regio bij elkaar en dat gaat heel goed. De relatie is niet verstoord. Dat zal in de toekomst ook niet het geval zijn, we willen juist een grotere gemeente vormen om juist die samenwerking een impuls te geven."

Hellegers is verder ook niet bang dat er in Den Haag nog een stokje wordt gestoken voor de fusieplannen: “Dat kan ik me niet voorstellen. De kamer gaat echt niet ingrijpen om een onderdeeltje eruit te halen. Zonder Schaijk heb je geen herindeling. We willen een krachtige gemeente vormen en dan is er geen krachtige gemeente meer. Dus dan zou het hele proces opnieuw moeten. Wij gaan er simpelweg vanuit dat dit door gaat en we hebben geen enkele indicatie tot nu toe dat er aan getornd wordt."