Burgemeesters hebben nadrukkelijke wens voor nieuw kabinet: een lange termijn visie
"Wij hebben van een nieuw kabinet een langetermijnvisie nodig waar een samenleving zich ook aan kan optrekken", dat zei burgemeester Rianne Donders van de gemeente Maashorst in een speciale aflevering van Focus. Haar collega's Wobine Buijs van Oss en Jack Mikkers van 's-Hertogenbosch sloten zich daarbij aan.
De burgemeesters wezen erop dat ze als gemeente heel slecht kunnen werken met beleid dat om de 3-4 jaar weer verandert. Burgemeester Buijs noemde als voorbeeld het woningbeleid dat weer naar het Rijk is gehaald. Dat kan volgens haar veel beter lokaal, maar dan zit er nog wel regelving in de weg.
Mikkers gaf daarbij een verduidelijking: "Je kan het woningbouwprobleem op twee manieren oplossen. Een minister die roept dat er 900.000 woningen gebouwd gaan worden, terwijl je als kabinet zelf geen woning bouwt en geen stuk grond hebt of je luistert naar gemeenten en bouwontwikkelaars en wat hun tegenhoudt om te gaan bouwen. De vraag is of je ogen en horen hebt om wat er in de samenleving leeft." De burgemeester wijst als voorbeeld op de Willemspoort in Den Bosch waar 500 woningen klaar staan om gebouwd te worden. Het kan niet vanwege stikstof en dat is lastig uitleggen aan inwoners in zijn optiek.
(Tekst loopt verder onder de video.)
Buijs stelt dat mensen simpelweg zorgen hebben om de dag van morgen: "Dat ze er zeker van zijn dat ze brood op de plank hebben en het kind naar school kan.'' Den Haag weet volgens haar niet goed genoeg wat er speelt in het land. “Het is leuk dat daar een idee wordt bedacht, maar in de samenleving is dit vaak anders.”
Mikkers wees er verder nog op dat naast de verantwoordelijkheden van landelijke en lokale overheid het natuurlijk begint bij de mensen zelf: "De vraag is hoe krijgen we een match tussen een visie van het Rijk en welke stappen zetten wij als individu. Goed nadenken over de toekomst is iets anders dan alleen maar om jezelf."
De burgemeesters wezen er nog op dat men in de landelijke politiek ook een voorbeeldfunctie heeft en er dus minder ruzie gemaakt moet worden. "Ik weet niet hoeveel vragen per week worden er gesteld in de Tweede Kamer, in plaats van dat je als politiek de burger ziet en hoort." Volgens Mikkers is men in Den Haag vaak te veel met zichzelf bezig.
In het gesprek ging het verder nog over de lokale overheidsfinanciën, de opvang van arbeidsmigranten en de kwestie rondom de Marokkanen-uitspraak van Mikkers. Aan het einde van de uitzending benadrukten de drie burgemeesters nog eens het grote belang van te kunnen stemmen op 22 november. Buijs wees erop dat er niet ver hier vandaan in Oekraïne gevochten wordt voor democratie: "En dat wij hier soms zo nonchalant met ons stemrecht omgaan."