Burgercomité Schaijk en Reek woest over evaluatieplan; ‘Dit is smerige politiek'
Het burgercomité Schaijk en Reek is op zijn zachtst gezegd niet blij met hoe de evaluatie van de gemeente Maashorst wordt aangepakt en wil een aangepaste opzet. “We zijn heel erg teleurgesteld, want dit slaat nergens op.”
Die evaluatie, die in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Berenschot, was een voorwaarde toen de Tweede Kamer instemde met de fusie van de gemeente Uden en Landerd. Vanwege het missen van draagvlak voor de fusie in Schaijk en Reek moet zo’n evaluatie over enkele jaren duidelijk maken hoe inwoners tegen de nieuwe gemeente aankijken.
We worden weer buitenspel gezet. Het slaat helemaal nergens op.
Nol de Jong
Nol de Jong en Niek van Casteren van het burgercomité Schaijk en Reek, voorheen de actiegroep Schaijk hoort bij Oss, hebben de evaluatie-opzet bekeken en zeggen zwaar teleurgesteld te zijn. “We worden weer buitenspel gezet”, foetert De Jong. “Het slaat helemaal nergens op.”
Draagvlak ontbreekt
Volgens De Jong en Van Casteren wordt er in de evaluatie-opzet aan voorbijgegaan dat er in Schaijk en Reek draagvlak voor de fusie ontbreekt. De kernen Schaijk en Reek zouden in de evaluatie een speerpunt moeten zijn, nu worden die twee dorpen ondergesneeuwd. De Jong en Van Casteren noemen een enquête onder inwoners als voorbeeld.
“Door de gekozen enquêtevorm onder 3000 inwoners van de gehele gemeente Maashorst kan er geen realistisch beeld ontstaan van het draagvlak juist in Schaijk en Reek voor de nieuwe gemeente Maashorst. Ook nu krijgen de inwoners van Schaijk en Reek onvoldoende de kans zich in grote getale en ongedwongen uit te spreken over hun eventuele voorkeur voor Oss.”
Daarnaast noemen De Jong en Van Casteren het vreemd dat de gemeenteraad van Maashorst uiteindelijk mag besluiten of het resultaat van de evaluatie zorgt dat er eventuele veranderingen nodig zijn in de herindeling en niet de minister of de Staten Generaal.
Rol minister
Het burgercomité heeft inmiddels een brief naar leden van de Tweede Kamer gestuurd om hen te laten weten dat er weer 'smerige politiek plaatsvindt in Maashorst' met ook het verzoek aan de minister om de evaluatie-opzet aan te passen. Zo willen De Jong en Van Casteren dat alle kiesgerechtigde inwoners van Schaijk en Reek hun stem uitbrengen over de samenvoeging en dat uiteindelijk niet de gemeenteraad maar de minister en de Staten Generaal besluit neemt naar aanleiding van de evaluatie.
Volgens het burgercomité is het doel van de aanpassing van de evaluatie-opzet niet om Schaijk en Reek bij Oss te krijgen, maar om de mening van inwoners uit die kernen te horen. "Dat hebben wij vanaf het begin zo gezegd. Als blijkt dat 51% blij is met Maashorst dan leggen we ons daarbij neer."
Bestuurlijke kant
Burgemeester Paul Rüpp laat weten dat in het wetsvoorstel van de herindeling staat dat de hele gemeente geëvalueerd moet worden op basis van functioneren. Daarbij is bijzondere aandacht voor Schaijk en Reek, maar dus niet alle aandacht. Hij zegt vanuit bestuurlijke kant dan ook achter het ontwerp te staan.
Rüpp heeft met het burgercomité gesproken en blijft dat ook doen. "Zij hebben eigenlijk maar één wens en dat is huis aan huis vragen of mensen naar Oss of naar Uden willen. Als er een duidelijke uitkomst is, is het voor hen klaar, maar dat is te simplistisch natuurlijk. Uiteindelijk gaat het daar in de bestuurlijke cohesie van een regio niet om. Het gaat er om dat er dadelijk in Noordoost-Brabant gemeentes zijn ontstaan zoals Meierijstad, Land van Cuijk, Oss en wij die in de onderlinge samenwerking en het hele pakket wat je hebt aan dienstverlening ook de goede dingen doet met elkaar. Het gaat verder dan alleen 'wil Schaijk bij Oss of Uden'", aldus Rüpp.
De daadwerkelijke evaluatie start medio 2024