advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Buurman drugslab Veghel: ‘Alles wees erop, maar je kunt niets bewijzen’

“Alles wees erop dat er iets aan de hand was, maar je kon niets bewijzen.” Dat was dinsdag de reactie van de achterbuurman van het drugslab aan de Hoofdstraat in Veghel dat maandagavond werd opgerold.

De buurman, die liever anoniem blijft, is geschrokken maar tegelijk ook opgelucht dat de politie heeft ingegrepen. Hij had al langer het vermoeden dat er iets niet pluis was toen de garagebox twee maanden geleden een nieuwe eigenaar kreeg na een paar jaar leegstand. “De nieuwe eigenaar is meteen begonnen met het aanpassen van het gebouw, waaruit je al een beetje kon afleiden dat er iets te gebeuren stond. Ramen werden geblindeerd, kieren werden dichtgekit en afgetimmerd en er werden luchtbehandelingsunits aan de zijkant van het gebouw geplaatst.”

Artikel gaat verder onder de video

‘Het zit hier onder de neus van het gemeentehuis en politiebureau'

Volgens de buurman en ook andere omwonenden had de nieuwe eigenaar ‘een verleden in bepaalde netwerken’ en werd hij ook al een beetje in de gaten gehouden. “Ik had dus wel een donkerbruin vermoeden welke kant het op ging, maar je kunt natuurlijk niets bewijzen tot je iets concreets hebt.” Voor de buurman is het ook niet duidelijk of de eigenaar zelf betrokken was bij het drugslab of dat hij het gebouw alleen verhuurde. “Maar hij heeft wel zelf het gebouw helemaal aangepast zodat het er geschikt voor was.”  

De afgelopen dagen kregen de buren steeds meer last van een chemische lucht rond het gebouw en daarom werd de politie getipt. De buurman is blij dat de politie daarna zo snel in actie is gekomen. Wel zijn er vraagtekens waarom er niet beter is gecheckt: “Als je het hebt over handhaving, het zit hier onder de neus van het gemeentehuis en het politiebureau. En het is nogal een gevaarlijke situatie met chemische stoffen en ze werken daar ook met gas en verhitting. En als dan zoiets ontploft, daar wil je ook niet bij zijn.”

Roekeloos op de vlucht

De politie-actie zelf heeft ook de nodige indruk gemaakt. Vooral toen bleek dat er nog mensen binnen zaten en de politie ze sommeerde naar buiten te komen. “We hoorden een voertuig met hoge snelheid wegrijden, door de garagedeur heen en toen hier verder door de straat. En dat was nogal roekeloos rijgedrag. Als er iemand op de stoep had gestaan dan was het ook niet goed afgelopen”, zo blikt de achterbuurman terug. Heftig dus allemaal: “Ja heftig, maar aan de andere kant ben ik wel opgelucht dat het toch in redelijk korte tijd is opgelost nu.”