Osse handbalscheidsrechter (19) gaat debuteren in eredivisie

Op je negentiende je debuut maken in de eredivisie, Carlijn Kleinpenning uit Oss gaat het doen. Als scheidsrechter mag ze het aanstaande seizoen een hoop belangrijke wedstrijden bij de vrouwen gaan leiden.

Handbalscheidsrechter

Drie jaar geleden al haalde ze haar scheidsrechtersdiploma bij de bond. Via oefen- en eerste divisiewedstrijden gaat ze nu dus voor het echte werk. Dankzij haar ambitie en liefde voor de sport heeft ze deze stap kunnen maken. Dit alles is echter niet zonder consequenties, want haar plek bij de dames 1 van Dynamico heeft ze ervoor moeten opgeven.

Samenwerking

Dit alles doet ze samen met haar 1-jaar jongere partner Roos van Beek uit Volendam. Volgens Kleinpenning zijn Van Beek en zij een perfect duo. "Allebei vinden we andere spelregels belangrijk. Daarom is het perfect dat wij dit samen doen. Hoe meer wij met zijn tweeën zullen fluiten, hoe makkelijker ons groeiproces gaat verlopen." Als scheidsrechter vind Carlijn het belangrijk zoveel mogelijk onzichtbaar te zijn en ziet ze het spelletje graag vlot verlopen.

Fysieke sport

Handbal is een snelle en vaak ook felle sport. Er is veel contact tussen de spelers en er worden veel overtredingen gemaakt. Kleinpenning is vaak de kleinste op het veld. Ook dat maakt dat ze in het begin vreesde voor lastige situaties, vooral bij het fluiten van wedstrijden van heren. Maar achteraf viel dat allemaal mee.

Op 26 september maakt ze haar debuut in de eredivisie.