advertentie Banner SNLR.nl

Carnavalslied als steun voor mantelzorgers

Bosch’ platform Vanzelfsprekend!? ondersteunt jonge mantelzorgers (JMZ’ers) en maakt hun situatie bespreekbaar. Met carnaval bedacht de stichting iets nieuws: ze maakte een carnavalslied over de problemen waar jonge mantelzorgers tegenaan lopen.

Op donderdagochtend is de welkomsthal van het World Skate Center op de Tramkade omgebouwd tot feestkroeg. Slingers hangen aan een bar die vol staat met bekers frisdrank – ‘nepbier’ – en een groep van vijftien jongeren staat te joelen in carnavalskleding. Het zijn studenten van Avans Hogeschool die meewerken aan een clip van zangeres Eveliene Pas & Vanzelfsprekend!? ft. Hans Tervoort.

De clip hoort bij het lied ‘JMZ Retteket’, dat het verhaal vertelt van een mantelzorgster die carnaval wil vieren maar de kans niet krijgt, omdat ze voor haar chronisch zieke vader moet zorgen. 

“1 op de 4 jongeren is mantelzorger”, vertelt Bart van Velzen namens het platform. Zij zorgen voor langdurig zieke familieleden of vrienden. “Vanzelfsprekend!? organiseert activiteiten voor deze groep, helpt ze waar nodig en maakt de zaken bespreekbaar waar mantelzorgers tegenaan lopen.” 

Verhaal
Van Velzen: “Dit doen we regelmatig in de vorm van confronterende video’s. Maar vandaag in een carnavalslied. Omdat het goed is om een keer de scherpe randjes ervan af te halen. Daarnaast vertelt elk carnavalslied een verhaal, dus waarom niet een keer het verhaal van een mantelzorger?” 

Eveline Pas die zelf ervaring heeft met mantelzorg, zingt het nummer samen met Hans Tervoort, die in de clip haar vader speelt. “Het is bijzonder om mijn ervaring op deze manier om te zetten in iets creatiefs. Ik wil met het nummer het gesprek over mantelzorg op gang brengen”, legt Pas uit. “Dat mantelzorgers vaker durven zeggen: ‘Ik wil graag op stap maar ik voel dat ik voor je moet zorgen. Hoe moet ik dat aanpakken?’ En dat ze ook gewoon zelf een feestje kunnen bouwen, ondanks de zorg die ze dragen.” 

Maandag wordt de clip gelanceerd. Dan is het nummer ook op Spotify te vinden. Vanzelfsprekend!? gaat daarnaast bij verschillende kroegen in Den Bosch langs om het nummer daar aan de man te brengen.