advertentie Banner SNLR.nl

CDA blijft ondanks enorm verlies grootste partij in Landerd

Het CDA is bij de Provinciale Statenverkiezingen in Landerd ondanks een fors verlies de grootste partij gebleven. De partij behaalde 16,8 procent van de stemmen, een nipt verschil met de VVD, die 16,6 procent van de kiezers naar zich toe wist te trekken.

Het CDA verloor na deze verkiezingen bijna negen procent van haar achterban. Nieuwkomer Forum voor Democratie, landelijk de grootste tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, boekte daarentegen juist winst en belandde met 12,9 procent op de derde plaats. Een opvallende tweede grote winnaar in Landerd is Lokaal Brabant. Die partij kreeg tien procent meer stemmen dan vier jaar geleden.

Beduidend hogere opkomst
SP verloor deze verkiezingen ook in Landerd veel stemmen. Met 7,9 procent verlies komen zij uit op 11,6 procent in Landerd. Andere verliezers zijn PVV, D66 en PvdA. Alleen GroenLinks steeg met 2,3 procent.

De opkomst in Landerd was dit jaar met 57 procent beduidend hoger dan bij de vorige verkiezingen. In 2015 ging slechts 49 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.