Celstraf geëist tegen 'barbaarse' relschoppers

Tegen 14 relschoppers die betrokken waren bij ernstige ongeregeldheden rond Stadion de Vliert op 22 mei 2019 zijn door het OM vrijdag onvoorwaardelijke celstraffen geëist.

De rellen ontstonden na de door FC Den Bosch verloren play-off wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Volgens het OM liep het daarna dusdanig uit de hand dat de zware eis gerechtvaardigd is: “Het gooien met putdeksels en andere voorwerpen richting agenten en paarden, het slaan met riemen en het vernielen van politievoertuigen is barbaars gedrag.”

Uit de hand gelopen

Na de wedstrijd, die door FC Den Bosch, op het laatste moment werd verloren, sloeg de vlam in de pan. Supporters van Go Ahead Eagles vertrokken onder politiebegeleiding en daarna moesten agenten het ontgelden. “Ze kregen van alles naar hun hoofd geslingerd. Van putdeksels, stenen, tot fietsen, dranghekken en vuurwerk. Men trok de riem uit de broek en sloeg ermee richting politieagenten, richting paarden en richting voertuigen. Er werd gescholden, gedreigd en gespuugd. Er werd geprobeerd de ruiters van hun paarden te trekken, er werd getrokken aan schilden van ME’ers om hen uit de linie te krijgen”, zo vertelt de officier van justitie.

'Hevigste uit carrière'

Volgens het OM is het een wonder dat de agenten alleen schrammen en blauwe plekken opliepen. Meerdere politiepaarden raakten wel gewond. De officier van justitie gaf aan dat de rellen voor een groot deel van de agenten het hevigste was wat ze ooit hadden meegemaakt in hun carrière. Alle verdachten hebben inmiddels al een stadionverbod gekregen van de KNVB. Ook heeft de gemeente gebiedsverboden opgelegd.

De eisen van het OM zijn dus deels onvoorwaardelijke gevangenisstraffen, uiteenlopend van 1 tot 4 maanden. Daarnaast geldt voor alle betrokkenen nog een voorwaardelijk strafdeel dat voor ieder hetzelfde is. Het OM wil van de verdachten ook een schadebedrag vergoed zien van ruim 31.000 euro.

advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen