advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

De plek waar het Foods Experience Centre zou moeten komen

Centrum Uden vreest voor doorgaan plan Foods Experience Centre: 'Dit kan de doodsteek zijn'

De centrumondernemers in Uden willen voorkomen dat het plan voor een Foods Experience Centre in de Bitswijk alsnog doorgaat. In een brief aan de raadsfracties uiten ze hun zorgen.

Hoewel het college van B&W het voorstel voor een grote publiekstrekker aan de rand van Uden heeft afgeschoten (omdat het teveel afbreuk zou doen aan het centrum), is de kans dat het plan toch nog doorgaat aanzienlijk. Volgens een aantal partijen zou het onderzoek, waar dat besluit op gebaseerd is,  vol aannames staan. Daarom dienen Gewoon Uden en VVD-Leefbaar Uden in de raadsvergadering donderdagavond een motie in, met de opdracht aan het college om samen met de initiatiefnemers van het FEC een nieuw onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het plan in de Bitswijk. SP, D66 en UdenPlus steunen die motie. 

Concurrentie

De centrumondernemers voelen het heet onder de voeten worden en roepen de raad vlak voor de raadsvergadering op om het collegebesluit in stand te houden. "In de rapporten wordt aangeven dat bij een eventuele komst van een FEC buiten het centrum de bereidheid tot investeren in het centrum drastisch zal gaan afnemen en dit kan mogelijk zelfs leiden tot een vertrek uit het centrum van Uden.  Juist nu waar druk op de ondernemingen in het centrum door de gevolgen van de coronacrisis extra groot is, is dit geen gewenste situatie", zo is te lezen in de brief.

Impact Noordkade op centrum Veghel

Initiatiefnemers Benito van Dijk en Roland de Laak lieten eerder al blijken dat het FEC moet gaan lijken op de Noordkade in Veghel, ‘maar dan beter’. “Je hebt gezien wat voor impact het heeft gehad op het centrum daar", vertelt Willy van Erp tegen Dtv. "Ik zal niet zeggen dat het daar volledig aan lag, maar het was wel de doodsteek en we willen niet dat Uden hetzelfde overkomt. We hebben de consument kei en keihard nodig en er is al veel concurrentie. Het gaat nu redelijk goed met ons centrum, maar dat kan zomaar gaan keren als je meer versnippert en daar zitten we niet op  te wachten."

Andere oplossing

Van Erp benadrukt dat hij de gedachtengang van de ondernemers goed begrijpt en best wil samenwerken, maar niet op deze manier. "Als het FEC in het centrum zou vestigen, zouden we veel blijer zijn. Het is een hartstikke lucratief project en we zijn niet tegen een supermarkt, maar wel tegen een groot concurrentieveld. Want dan komen de speciaalzaken die wij in het centrum hebben, onder druk te staan", aldus Van Erp. 

De centrumondernemers hopen dat de raad zich vanavond bij het collegebesluit neerlegt en met hen en de initiatiefnemers van het FEC in gesprek gaat 'om tot een oplossing te komen die voor alle partijen wenselijk is'.