Chef over politie-inzet evenementen: verantwoordelijkheid organisaties

Tijdens festivals, voetbalwedstrijden en in horecagebieden kan de politie-inzet anders ingericht worden. Dat stelt politiechef Wilbert Paulissen. 

De politiechef Oost-Brabant uitte zich tijdens een regionaal overleg over de toenemende werkdruk en veranderende rol van politie bij grote evenementen en voetbalwedstrijden.

Paulissen stelt twee belangrijke standpunten voor 2020: “Zo zullen we bijvoorbeeld kijken of onze inzet in voetbalstadions, in horecagebieden en bij (dance) evenementen anders ingericht kan worden”, aldus de chef. “Daar ligt namelijk ook een grote verantwoordelijkheid van de organisatie”.

Dit doel sluit bijna naadloos aan op de uitspraken zoals Mikkers die aan het eind van 2019 deed, in het achtergrondprogramma Focus.

We gaan kijken of onze inzet in voetbalstadions en tijdens evenementen anders ingericht kan worden

Wilbert Paulissen, politiechef Oost-Brabant

Geen politietaak
"Ik zie ook wat voor een takenpakket het voor de politie is geworden. Er zijn activiteiten waarbij we onszelf moeten afvragen of dat nog een politietaak is. Als ik zie dat ik voor het boerenprotest bij het provinciehuis driehonderd politiediensten beschikbaar moet stellen om dat op een goede manier te laten begeleiden. Dan is de vraag: kunnen we dat niet op een andere manier organiseren?”, stelde Mikkers.

Betrokken burgers
“Daarnaast maken we nadrukkelijk werk van het vinden van bondgenoten, partijen die samen met ons een bijdrage willen leveren aan het vergroten van de veiligheid. Dat kan heel breed: van agrariërs tot scholen, van wijkraden tot gemeentelijke BOA’s.”

Eerder deze maand stelden Bossche fracties LokaalGestemd en Bosch Belang vragen aan het college over de kosten van politie-inzet die gemaakt worden bij demonstraties en evenementen.

Bekijk hieronder de aflevering van Focus met burgemeester Jack Mikkers. 

advertentie

Lees ook deze artikelen