Chris en Nelly (72) maken vluchtelingenopvang klaar: 'Wilden een keer echt iets doen'
Ze hebben er een volle werkweek aan inrichten, bedden opmaken en wassen op zitten, maar doen het met veel liefde. Chris en Nelly van Deutekom helpen in Uden mee met het klaarmaken van het oude politiebureau, dat binnenkort dient als opvang voor nog eens 127 Oekraïense vluchtelingen.
"We zagen een oproep in de krant of er vrijwilligers waren om opvanglocaties in te richten. Zodoende zijn we naar een bijeenkomst gegaan en toen hebben we ons meteen aangemeld", vertelt Nelly van Deutekom. Zij en haar man wilden - net als de in totaal 138 andere vrijwilligers op de opvanglocaties in de gemeente - iets betekenen en konden dat nu eindelijk doen. "Je ziet altijd op televisie allerlei goede doelen en daar geven wel weleens geld aan, maar verder kun je niet zoveel doen. Nu kunnen we echt iets doen en dat vinden we fijn."
Lees verder onder de video
Derde opvanglocatie
In het oude raadhuis in Schaijk en de oude brandweerkazerne op de Nieuwe Markt in Uden worden momenteel al vluchtelingen opgevangen. De laatste opvangplek wordt nu klaargemaakt. In het oude politiebureau worden 31 vergaderkamers omgebouwd tot slaapkamers. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte gemaakt waar gepraat en gegeten kan worden, is er een speelkamer voor de kinderen en worden er extra douches geïnstalleerd.
Maaltijden
Veel spullen, zoals verzorgingsproducten, maar ook speelgoed en beddengoed zijn gesponsord door inwoners en bedrijven in de regio. Er mag vanwege de veiligheid op de opvanglocaties niet gekookt worden, maar daar schieten cateraars te hulp. "De voorwaarden die gesteld worden aan professionele keukens en om te kunnen koken in grote groepen zijn hoog en die kunnen wij niet bieden in de opvanglocaties", legt projectleider Marcel van der Steen uit. "De horeca-ondernemers zorgen daarom dat er driemaal daags maaltijden worden geleverd, zodat er altijd vers en goed eten is." De gemeente ontvangt die maaltijden tegen inkoopprijs.
Naar verwachting arriveren de eerste vluchtelingen na Pasen in het politiebureau.