advertentie Banner SNLR.nl

Clubarts met coronaverleden laat TOP Oss deelnemen aan corona-onderzoek

Op initiatief van clubarts Jan van Asseldonk uit Uden sluit TOP Oss aan bij een onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus binnen de spelersgroep.

Zijn voormalige studiegenoot Peter Joosten was met microbioloog Jan Kluytmans bij onder andere NAC Breda gestart met het onderzoek. Van Asseldonk wilde heel graag dat zijn club TOP Oss ook mee ging doen. "Gezien het feit dat hier toch de brandhaard is geweest. En iedereen staat er achter om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen", vertelt Van Asseldonk.

Spelers en stafleden vullen anoniem een formulier in als zij klachten krijgen. Daarna worden ze getest op het coronavirus. De uitslagen gaan naar de onderzoekers, die in kunnen zien of zij het virus van een mede-speler hebben gekregen. "Het gaat er om of een voetballer of een staflid het virus binnen een groep kan verspreiden", merkt Joosten op.

Training kan doorgaan

De onderzoekers hebben met de GGD afgestemd dat clubs die meedoen aan het onderzoek door kunnen met trainen als één speler besmet is met het coronavirus. Ook als er binnenkort van de regering niet meer alleen op anderhalve meter afstand getraind mag worden. "We denken dat dat het onderzoek gaat verstoren en dat het niet nodig is", vindt Kluytmans. TOP volgt met het onderzoek het voorbeeld van NAC, RKC Waalwijk, Willem II en PSV. "Het is TOP dat Oss mee doet, what's in the name", zegt Joosten.

Van Asseldonk werd in maart getroffen door het coronavirus. De 57-jarige clubarts kon nog net aan de intensive care ontsnappen. Hij las in de tussentijd veel litaratuur over corona en sport. Dus is het niet verwonderlijk dat hij zijn spelers oproept mee te doen aan het onderzoek. "Maar dit onderzoek staat los van mijn ziekte. Dit gaat puur om de veiligheid van spelers en staf en hopelijk later ook het publiek weer", benadrukt Van Asseldonk.