advertentie Banner SNLR.nl

College B en W en bestuur DNI niet op één lijn over toekomstscenario

Hoe gaat de toekomst van De Nieuwe Instelling in Heesch eruit zien? De gemeente heeft nu vier scenario’s op het oog. “Bij scenario drie en vier is onze toekomst erg onzeker”

Het college van B en W besloot dinsdag om vier toekomstscenario’s voor te leggen aan de gemeenteraad. Scenario 3 waarbij de gemeente 2,5 miljoen euro investeert en de subsidie voor de Pas in vier jaar afbouwt heeft de voorkeur. In scenario 1 en 2, aangedragen door DNI zelf, gaat het om investeringen van 5,2 en 3,8 miljoen euro. “Wij vinden 2,5 miljoen al een fors bedrag. Ik moet er wel bij zeggen dat dat bedrag niet onderbouwd is”, vertelt wethouder Rein van Moorselaar (SP). Bij scenario 4 blijven de Pas en de Eijnderic op hun eigen plek en krijgt de Pas wel een opknapbeurt.  


Uit de lucht
Het bestuur van DNI is verrast over het voorkeursscenario van het college. Met name over het bedrag van de investering. “Dat bedrag is een slag uit de lucht.” De Nieuwe Instelling heeft simpelweg meer geld nodig. “2,5 miljoen is absoluut niet voldoende. Ik wil de gemeente aanraden dat bedrag niet uit te geven. Ga voor een hogere investering met een onderlegde visie”, zegt voorzitter Aad van Lopik.

De keuze voor een scenario ligt nu bij de raad, die eind juni een keuze moet maken. Naast een scenario gaat de raad ook stemmen over een lening van 150.000 euro aan De Pas om uit de financiële problemen te komen.