advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

College Bernheze ontsnapt aan motie van afkeuring

Het college van B en W van Bernheze is woensdagavond een motie van afkeuring bespaard gebleven over het niet informeren van de raad over de langdurige afwezigheid van wethouder Peter van Boekel.

De motie was ingediend door oppositiepartijen Blanco, VVD, D66 en Progressief Bernheze. Het kreeg echter geen steun van de coalitiepartijen CDA, SP en Lokaal. Wel waren alle partijen het er over eens dat het college van B en W de raad eerder had moeten informeren over de afwezigheid van Van Boekel.

'Vergissing'

De wethouder was wegens ziekte al twee maanden niet van de partij maar dat werd pas bekendgemaakt nadat de VVD vragen had gesteld en er berichten in de media verschenen. Daarna volgde er ook excuus van het college aan de raad. De coalitiepartijen betreurden dus ook de gang van zaken maar zagen het als een ‘vergissing’ en gaven ook redenen waarom het mis kon gaan. Daarom vonden ze een motie van afkeuring niet op zijn plaats.

Principezaak

De oppositie ging het vooral om het principe: de gemeenteraad moet altijd goed geïnformeerd worden en dat is dan ook de taak van het college, zo werd meermaals benadrukt. Volgens de oppositie staat het incident namelijk niet op zichzelf en maakt het college wel vaker fouten in de communicatie richting raad, burgers of organisaties. De motie was dan ook vooral bedoeld als signaal om er voor te zorgen dat het in de toekomst beter gaat.

'Gewoon stom'

Burgemeester Marieke Moorman bood namens het college nogmaals haar excuses aan voor de gang van zaken. Volgens haar ging het mis omdat aanvankelijk niet werd gedacht dat Van Boekel lang afwezig zou zijn. “En toen dat wel het geval bleek, hebben we er gewoon niet meer aan gedacht. Dat is gewoon stom”, aldus Moorman. De burgemeester meldde verder dat Van Boekel momenteel rustig werkt aan zijn reïntegratie en dat hij tot aan het zomerreces op de achtergrond blijft.