College B&W staat achter stadschroniqueur Eric Alink, PVV vangt bot

Stadschroniqueur Eric Alink moet volledig onafhankelijk en in vrijheid zijn onderwerpen kunnen uitkiezen, schrijven en uitspreken. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in reactie op de vragen van de PVV in Den Bosch.

Fractievoorzitter Alexander van Hattem is kwaad op de stadschroniqueur omdat deze in een tweet op 30 april stelde dat “Partijen zoals PVV en Forum die groepen in de samenleving uitsluiten, niet thuis horen in een democratie.” Ook in andere tweets liet hij zich negatief uit over deze partijen.

Van Hattem wil dat Alink de erefunctie van stadschroniqueur moet opgeven maar het college van b&w ziet daar geen reden toe. “Een stadschroniqueur is – net als iedereen – vrij om zijn mening te geven. Waarbij in deze functie specifiek geldt dat hij mens, maatschappij en overheid de maat moet durven nemen. Als college laten we ons daarom niet uit over de keuze en de inhoud van zijn bijdragen”, zo zegt de gemeente in een brief aan de PVV.

Van Hattem wilde ook weten hoeveel Alink krijgt voor zijn werk. Het college laat weten dat waar de gemeente opdrachtgever is,een financiële bijdrage van € 400,- per kroniek wordt vergoed. In totaal levert de stadschroniqueur voor de gemeente zo’n 17 betaalde bijdragen, waaraan hij zelf zo’n 10 kronieken per jaar ‘om niet’ toevoegt. Voor de uitoefening van de functie van stadschroniqueur is jaarlijks een bedrag van € 8.000,- subsidie begroot.

Burgemeester en wethouders wijzen erop dat deze afspraken door de gemeenteraad worden vastgesteld.