College in Uden: 'Wij zien geen excessief gebruik van lachgas onder jongeren'

Het Udense college van B en W ziet geen opvallend gebruik van lachgas onder jongeren in de gemeente. Wel leidt gebruik van lachgas soms tot overlast en gevaarlijk rijgedrag.

Dat antwoord het college van B en W op vragen van het CDA, die zich zorgen maakt vanwege een rapport uit 2019 dat gevaren en risico's van lachgas blootstelt.  De partij stelt dat lachgas meer en vaker wordt gebruikt onder jongeren .

Het college is zich bewust van de gezondheidsrisico's van lachgas, maar vind niet dat er in de gemeente sprake is van overmatig gebruik van lachgas. "De politie en het jongerenwerk zien geen opvallend gebruik onder jongeren. Sporadisch worden capsules op straat aangetroffen en de politie heeft recent een controle uitgevoerd naar aanleiding van een melding dat opslag in een woning zou plaatsvinden, daar is toen niks aangetroffen."

"Op sociale media is wel gebruik onder jongeren in Uden te zien, dat wordt dan gedaan op stapavonden met vrienden. Wij zien geen excessief gebruik van lachgas onder jongeren in Uden, incidenten daargelaten", schrijft het college.

Om lachgas onder de aandacht te brengen wordt dit onderwerp meegenomen in preventiegesprekken en voorlichtingen. Verslavingskliniek Novadic-Kentron neemt lachgas al mee in preventieprojecten.

Op de vraag of het college een lachgasverbod in wil voeren antwoord het college dat gebruik van lachgas wordt bestempeld volgens de wet openlijk drugsgebruik. Dit houdt in dat gebruik van lachgas op openbare plekken zoals de weg of voor publiek bestemde gebouwen is verboden.