College Oss heeft nieuw beleid huishoudelijk afval klaar
Na uitgebreide politieke discussies eerder dit jaar heeft het Osse college van B en W nu een definitief plan gemaakt voor de aanpak van het huishoudelijk afval. De gemeenteraad kan zich daar eind volgende maand over buigen.
De afvalinzameling in Oss is al jaren te duur waardoor een structureel financieel tekort is ontstaan. Ook blijft er te veel restafval over en moet de afvalscheiding een stuk beter. Dit om in de buurt te komen van de landelijke doelstellingen op dit gebied. Uitgangspunt blijft dat de tarieven van de afvalstoffenheffing kostendekkend moeten zijn. Vanaf 1 januari 2022 wordt uitgegaan van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Mensen die vaker afval aanbieden, betalen dus ook meer.
Andere inzameling
Met ingang van 1 januari 2021 worden al enkele andere maatregelen genomen. Restafval wordt dan iedere drie weken ingezameld via een minicontainer van 140 liter. Huishoudens van zes personen of meer krijgen een container van 240 liter. Zakken met plastic- en blikafval worden iedere twee weken opgehaald en dat geldt ook voor het GFT-afval. Hiervoor kan gekozen worden uit containers van 140 of 240 liter. Het aantal keren dat er restafval in de ondergrondse containers bij hoogbouw gegooid mag worden, wordt maximaal tien keer per maand. Verder komen er in de hele gemeente inzamelcontainers voor incontinentiemateriaal en luiers. Het inzamelen van papier en karton gaat toch niet via een speciale container gebeuren, zoals eerder was voorgesteld. Komend jaar komt er ook een proef met het gescheiden inzamelen van GFT bij hoogbouw.
Tarieven omhoog
Ondanks alle maatregelen geldt dat komend jaar de afvalstoffenheffing voor alle huishoudens met 11 euro gaan stijgen. En daarbij zijn nog niet de extra kosten meegenomen voor de verrekening van het structurele tekort, de prijsindexering en de benodigde opbouw van de reserve. Wethouder Johan van der Schoot verwacht dat dit de burgers nog eens 40 euro extra gaat kosten.
Het nieuwe afvalbeleid zien we ook terug in een verhoging van de tarieven van het Duurzaamheidsplein. Er komt daar een strengere controle aan de poort en er komen verschillende tarieven, afhankelijk van het soort afval dat wordt aangeleverd.