advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Raad kritisch, maar Uden houdt voet bij stuk: geen Foods Experience Centre buiten centrum

Waar het twee jaar geleden nog als 'prachtig plan' werd bestempeld om Uden op de kaart te zetten met een Foods Experience Centre op de oude Ben van Dijk-locatie, weigert het college om verdere medewerking te verlenen aan het plan. De risico's voor het centrum zouden te groot zijn.

Dat was het resultaat van een hoog oplopende discussie van ruim drie uur donderdagavond in de commissie. Tot grote verontwaardiging van een aantal raadsleden, die niet op de hoogte bleken van de 180 graden draai die het college vorig jaar oktober heeft gemaakt. 

Eten, ontmoeten en wonen

Het plan om aan de entree van Uden, bij het Foodcourt en het ziekenhuis, een Foods Experience Centre (FEC) te realiseren kwam van de ondernemers Benito van Dijk en Roland de Laak. Het moest een regionale publiekstrekker worden door de combinatie van supermarkt, versmarkt, opleiding en appartementen. In 2018 was voormalig wethouder René Peerenboom nog dolenthousiast en zei hij dat het 'een prachtige aanvulling zou zijn op het voorzieningenniveau in Uden. Bovendien een mooie invulling van de locatie bij de entree van de gemeente aan de noordzijde".

Risico voor het centrum

De locatie in de Bitswijk blijkt nu een pijnpunt. "Het concept is kwalitatief en vernieuwend en dat hebben we nooit ontkend. Maar het afbreukrisico voor het centrum is echt te groot", zei wethouder Franko van Lankvelt. "Wij vinden het centrum zo belangrijk dat we willen dat mensen in het centrum gaan investeren." Het college baseert zich daarbij op een onderzoek uitgevoerd door bureau Stec Groep. De ondernemers hebben daar naar eigen zeggen 70.000 euro aan meebetaald hebben en voelen zich achteraf 'beduveld'. Volgens hen staat het rapport vol aannames, zonder feiten en zit er een luchtje aan. 

Vervolgstappen

Met name Ruud Geerders van Gewoon Uden en Ton de Vroomen van de VVD legden de wethouder het vuur aan de schenen. Van Lankvelt waarschuwde dat als de raad tegen het collegebesluit in gaat,  het gevaar bestaat dat het dossier bij de Raad van State terechtkomt. Daarop reageerde Geerders: "Als de meerderheid Bitswijk 1 zegt, wordt het gewoon Bitswijk 1, klaar." Waarop Van Lankvelt besloot: "We lopen het risico dat we dan naar de Raad van State moeten, maar op dat moment liggen er dan ook rapporten die de haalbaarheid in twijfel trekken. Dus dan wordt het lastig om je verhaal overeind te houden. Maar het is aan u zelf of u dit meeneemt om het college een andere opdracht te geven."