Tranen zijn mooier dan champagne

Columnist Robert-Jan Steegman is ook voetballiefhebber en stelt dat je met zakken met geld in ieder geval geen echte emoties kunt kopen.

Afgelopen zondag was ik in de Kuip getuige van het afscheid van twee clubiconen van mijn club Feyenoord: Giovanni van Bronkhorst en Robin van Persie. Beiden kind van de club, Rotterdamse jongens die vanuit de jeugdopleiding debuteerden in Feyenoord 1 en uitgroeiden tot wereldsterren en internationals, beiden als aanvoerder van het Nederlands elftal. Hoewel ik toch redelijk nuchter ben welden zelfs bij mij de tranen op toen Robin en Gio hun afscheidsronde maakten, toegezongen door een Kuip vol met toeschouwers die èn Moederdag èn een slechte wedstrijd tegen ADO Den Haag trotseerden en bleven om deze helden te eren.

Elders in Nederland en Europa vonden de ontknopingen plaats van de competities. In Engeland won andermaal het grootste geld en werd Manchester City kampioen. Een dag eerder kwam Bayern München, ook al de rijkste club van de competitie, op matchpoint in de race om de Meisterschaft. En in onze hoofdstad werd gevierd dat de club voor het eerst in vijf jaar kampioen van Nederland gaat worden. Daarvoor werd alles uit de kast gehaald zoals een investering van een slordige 50 miljoen in spelers en een fors hoger salarisbudget. Icoon van de club Johan Cruijff zei ooit dat een zak geld geen doelpunten kan scoren. Klopt, maar afgelopen weekend bleek wel dat de grootste zakken geld wel kunnen zorgen voor een kampioenschap, of beter, kampiPOENschap. De bijbehorende champagne vloeide in Amsterdam, Manchester en München...

In de dug-out in de Kuip van ADO Den Haag herkende ik Dirk Heesen, oud speler en coach van onze lokale trots TOP Oss, maar ook clubicoon van ADO. Aanstaande zondag speelt TOP Oss de halve (!) finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Ook in de Keukenkampioendivisie won de grootste zak geld - of beter de grootste schuldenberg - de race om het kampioenschap, FC Twente. Maar door slim beleid, een realistische trainer en gerichte werving van spelers eindigde TOP Oss op een prachtige zesde plek, onder andere door uitwedstrijden te winnen van clubs als datzelfde FC Twente, Sparta en Go Ahead Eagles. Dit soort prestaties en clubiconen als Heesen, Van Bronkhorst en Van Persie zorgen ervoor dat voetbal een mooi en onvoorspelbaar schouwspel blijft. Een spel dat met een lager budget en clubliefde meer emotie en trots tot stand brengt dan geld kan kopen: tranen zijn mooier dan champagne.

 

advertentie

Lees ook deze artikelen