Commerciële coronateststraten: ondersteuning van gezondheidszorg of lucratief businessmodel?

Tussen de 50 en 80 euro kunt u bij commerciële coronateststraten in onze regio neerleggen om binnen een half uur uw sneltestuitslag te krijgen. Een lucratief businessmodel of ondersteuning van de gezondheidszorg?

In onderstaande reportage gaat Dtv langs bij de commerciële teststraten in onze regio.

De antigeen sneltesten zorgen voor een snellere uitslag dan de PCR-testen van de GGD. Het bracht enkele partijen dus op het idee om zelf een snelteststraat te beginnen. Horeca ondernemers in Den Bosch en Nuland, Stichting Beheer Bedrijventerrein in Uden, Innatoss Laboratories uit Oss en zes zorgorganisaties in Heeswijk-Dinther. Alleen die laatste initiatiefnemer maakt geen winst met de teststraat. 

Tekst loopt door onder afbeelding

"De marge is niet zo dat ik morgen een Ferrari rij", vertelt Mark van Oss, eigenaar van Villa Maasdonk. Ook Innatoss laat weten dat er geen groot verdienmodel zit in de teststraten: "We draaien praktisch kosten-neutraal."

Bij Stichting Beheer Bedrijventerreinen Uden zijn ze de teststraat niet gestart vanuit winstoogmerk, maar om in eerste instantie de ondernemers te ontzorgen. Het doel is om de wachttijden voor een coronatestuitslag te verkorten. Daarnaast is er nog een andere reden die het aantrekkelijk maakt om een test bij commerciële partijen te overwegen boven een test bij de GGD. "Mensen die niet durven te testen bij de GGD, omdat het te groot en massaal is", vertelt Van Oss. "Bij Villa Maasdonk je laten testen is dan ook persoonlijker."

Ik hoop dat we morgen overbodig zijn.

• Henk Coopmans, teststraateigenaar Uden

Alle sneltestlocaties hebben een BIG-geregistreerde arts als eindverantwoordelijke, die de positieve testuitslagen doorstuurt naar de GGD. Ook gebruiken al die teststraten een door het RIVM gevalideerde sneltest. De GGD wil binnen afzienbare tijd ook zelf gebruik maken van de sneltesten. Hiervoor moeten zij eerst nog door de Rijksoverheid aangewezen worden als locatie, om deze testen te mogen gebruiken. Daarnaast moet de GGD hiervoor dan ook de materialen nog ontvangen.

Eind in zicht?

"Zodra de GGD sneltesten gebruikt dan stoppen wij acuut", vertelt Yolanda Verstegen van zorgorganisatie Laverhof uit Heeswijk-Dinther. Ook Coopmans wil zijn teststraat sluiten zodra de GGD minstens even snel testaanvragen en -uitslagen kan bieden: "Ik hoop dat we morgen overbodig zijn." Op dit moment is de gemiddelde tijd tussen verzoek afspraak en de daadwerkelijke afspraak bij de GGD Hart voor Brabant 13 uur. De gemiddelde tijd tussen afname test en testuitslag is nu 24 uur.