advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Commissie positief over waterveld MHC Heesch, maar nieuw veld laat nog even op zich wachten

Hockeyclub MHC Heesch wil overstappen van een zandveld naar een semi-water- of waterveld. De wil hiervoor vanuit de politiek is er, maar om het plan financieel rond te krijgen is Europees geld nodig.

De ondergrond van het tweede hockeyveld van MHC Heesch is aan vervanging toe en dat is volgens de club een mooi moment om over te stappen van een zandveld naar een waterveld. Beleidsmatig is afgesproken om voor de komende 25 jaar voor een type zandveld te kiezen, maar dat ziet de hockeyclub niet zitten.

“We willen met de ontwikkelingen in de hockeysport meegaan. De hockeysport wordt steeds sneller”, vertelt Frank van den Broek, die insprak in de vergadering van de commissie Maatschappelijk Zaken van de gemeente Bernheze. Om met de tijd mee te gaan, is volgens hem een waterveld nodig.

Wij zijn de enige club zonder waterveld, we zijn daarin uniek

• Frank van den Broek

“Meer dan helft van de hockeyvelden in de omgeving zijn al water of semi-water. Wij zijn de enige club zonder waterveld, we zijn daarin uniek.” Ook is een waterveld volgens Van den Broek minder blessuregevoelig en zorgt een modern veld voor aantrekkingskracht en dus meer leden.

Beleidsmatig is vastgelegd dat er voor de komende kwart eeuw een zandveld moet komen, maar D66 adviseert om hiervan af te stappen en om mee te gaan in de wens van hockeyclub Heesch. Ruud Leeijen van het CDA vraagt zich af of het onderhoud van het waterveld ook binnen het budget past. Het onderhoud van een waterveld zou volgens Van den Broek 7500 euro per jaar zijn, terwijl een zandveld 4500 euro per jaar bedraagt.

De gemeente heeft een bedrag van 375.000 euro gereserveerd voor vervanging van het hockeyveld. Van den Broek vraagt namens de hockeyclub om dit bedrag in een waterveld te steken. Zo'n 'sneller veld' zou met waterinstallatie voor besproeien van het veld  440.000 euro kosten. Het budget is dus niet toereikend, maar toch wil wethouder Rien Wijdeven van Sport kijken of een waterveld alsnog haalbaar is met behulp van Europese gelden. Het gaat hierbij om subsidie voor kunstgrasvelden. “We hebben plannen het veld van MHC Heesch hierin mee te nemen”, aldus Wijdeven. “Dit kan perspectief bieden, maar dat weten we pas in juni of juli.”

'Kosten rijzen de pan uit'

Wijdeven gaf in de vergadering aan bezorgd te zijn over de stijgende kosten van aanleg van kunstgrasvelden. “De eisen van de landelijke bonden worden steeds hoger. Vroeger was het hockeyen op gras, toen zand en nu water en de rekeningen daarvan worden op termijn allemaal bij de gemeente neergelegd. Dat geldt ook voor voetbal en korfbal. De kosten rijzen de pan uit.”