advertentie Banner SP Website

Peter Noy

Cor van den Broek brengt ‘úrste Buukske’ uit: “De mensen verslinden mijn verhalen”

Cor van den Broek, bedenker van de schrijftaal het Bruukskes, brengt zijn eerst boek uit vol romantische verhalen over het Uden van vroeger.

Cor van den Broek (61), Udenaar in hart en nieren, schrijft met enige regelmaat verhalen over het Uden van vroeger. Tot nu toe verschenen die op Facebook of in het plaatselijke weekblad. Maar “met het bundelen van mijn verhalen in een boekje voldoe ik aan de wens van een groot deel van mijn lezerspubliek,” zegt Van den Broek. “De mensen verslinden mijn verhalen en vinden het fantastisch mooi.”

Tieske

Inspiratie vond Van den Broek bij zijn vader en de Udense vertellingen in ‘In den hoek van ’t vuur’ van kruisheer A. van den Elsen. “Ik heb vaak gedacht dat ik een van de weinigen was die met heimwee naar vroeger keek, maar gelukkig zijn er veel meer mensen die graag over vroeger praten en lezen,” aldus Van den Broek. Wel benadrukt Van den Broek dat hij geen geschiedkundige is. “Ik ben een verhalenverteller. Mijn romantische verhalen over vroeger hebben vaak een grappige kwinkslag, maar ook een serieuze boodschap van hoe het beter kan.”

Zoals bijvoorbeeld in het verhaal over Tieske, een menneke dat weigert te werken en rondom Uden zwerft op zoek naar eten en een dak boven zijn hoofd. Het verhaal neemt “de lezer mee naar de jaren 50, 60 van de vorige eeuw. Het was een tijd van gemoedelijkheid, vertrouwen en voor elkaar klaar staan. Dit is voor veel mensen erg herkenbaar”, zegt Van den Broek.

Bestellen

In ‘Ut úrste Buukske van Bruukske’ staan in totaal zeven verhalen. Naast diverse foto’s, staan er enkele zwart-wit illustraties in van de hand van Inge Smets. De kosten voor het boekje bedragen vijf euro en men kan het voor 15 maart per e-mail bij de auteur bestellen: corvandenbroek97@gmail.com.