Corina van Valkenburg vraagt met flyers om woningruil: 'We hebben alles geprobeerd'
De woningcrisis hakt er bij veel mensen in, zo ook bij Corina van Valkenburg uit Heesch. Het lukt haar maar niet om terug te keren naar haar voormalige woonplaats Den Bosch. Daarom stopte ze bij honderden Bossche huizen een flyer in de bus met het voorstel om van woning te ruilen.
Spijt, dat gevoel bekruipt Corina van Valkenburg elke dag sinds ze Den Bosch heeft verlaten voor een nieuwe wijk in Heesch. Sinds ze anderhalf jaar geleden met haar twee dochters verhuisde, staat het leven op zijn kop.
(Tekst loopt verder onder de video)
"Ik was ervan overtuigd dat het ons een nieuwe start met nieuwe mogelijkheden zou bieden", zegt Van Valkenburg. "Het tegendeel is echter waar. Ondanks dat Heesch een mooi dorp is en dat je er prima kunt wonen, konden we er helaas niet aarden. En dat is nog zacht uitgedrukt.”
Uit pure wanhoop hebben we flyers in brievenbussen gedaan
Corina van Valkenburg
Flyers
Dag in, dag uit struint Van Valkenburg verschillende facebook- en webpagina´s af, op zoek naar een mogelijkheid om terug naar Den Bosch te verhuizen – zonder resultaat. Het zweet staat op haar voorhoofd terwijl ze het ene na de andere huis misloopt. Door de eindeloze wachtlijsten en de stijgende huurprijzen ziet ze uiteindelijk geen andere mogelijkheid dan van woning te ruilen. Ze printte honderden flyers uit en verspreidde die over Den Bosch. "Uit pure wanhoop hebben we woningruilverzoeken in brievenbussen van huurwoningen gedaan, in de hoop dat er iemand zal reageren”, zegt Van Valkenburg. “We hebben alles geprobeerd.”
Frustratie
Met haar inkomen is Van Valkenburg naar eigen zeggen toegewezen op een sociale huurwoning. De flyeractie geeft haar geen slagende garantie dat ze het Bossche woongenot kan terugkrijgen. Voor woningcorporaties staat het vrij eisen te stellen aan de huurder, zoals op het gebied van gezinsgrootte of inkomen. ‘Frustrerend’, aldus Van Valkenburg. “Het is erg moeilijk als je als alleenstaande, werkende moeder met een laag inkomen tot een bepaald bedrag mag huren. De huurprijs van onze vorige woning is na ons vertrek zo hard omhoog gegaan, dat ik nu niet eens meer zou mogen reageren op datzelfde huis.”
Dat huurprijzen zijn gestegen, blijkt onder meer uit cijfers van makelaarsbedrijf NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) die zij dit jaar publiceerden. Tussen 2021 en 2022 steeg de gemiddelde huurprijs (per vierkante meter) met 9,6 procent. Landelijk ligt dit percentage hoger op 12,5 procent.
De hele situatie maakt veel los in het gezin van Van Valkenburg. Met name voor haar dochters heeft de verhuizing naar Heesch meer slechts dan goeds teweeg gebracht. “Mijn jongste dochter is echt doodongelukkig in ons nieuwe huis, waardoor zij zeer ernstige depressieve klachten heeft ontwikkeld”, zegt Van Valkenburg. Ondanks het uitblijven van reacties op haar flyers laat ze zich niet uit het veld slaan. "Het doet je moederhart pijn als je dochter ongelukkig is."
Bosschenaren die geïnteresseerd zijn in de woningruil kunnen Van Valkenburg mailen via [email protected]