Corona-uitbraak in groepen 1-2 van basisschool Klim Op in Megen: ‘Het heeft ons tóch overvallen’
Een negental kinderen van de groepen 1-2 van basisschool de Klim Op in Megen is besmet met corona en ook een docente testte positief. Daardoor zitten er nu in totaal 41 kinderen in quarantaine.
Zondag deden ouders de eerste melding van een coronabesmetting. Het bleek te gaan om twee jongens uit hetzelfde gezin, die beiden in de in totaal twee verschillende groepen 1-2 zitten. “En dan begint het balletje te rollen”, vertelt directeur Conrad Sommerdijk. “Ik ben de hele week al aan het bellen. Met de GGD, maar ook met ouders om ze te informeren en vragen te beantwoorden."
De groepen 1-2a en b bestaan in totaal uit 41 kinderen. Om geen risico te nemen, is besloten om alle 41 kinderen tot maandag in quarantaine te laten gaan. “De kinderen spelen met elkaar in de klas, ze ontmoeten elkaar: dan is het bijna niet te doen om na te gaan wie elkaar besmet zouden kunnen hebben", legt Sommerdijk uit.
Docente
De rest van de groepen kunnen ondanks de uitbraak nog wel ‘gewoon’ naar school blijven gaan, tenzij schoolgaande broers of zussen van de besmette kinderen ook klachten krijgen.
Behalve de negen kinderen, is er ook een docente positief getest. Daarom zijn alle leerkrachten van de groepen 1-2 getest.
Overvallen
Sommerdijk baalt als vanzelfsprekend van de situatie die op de Klim Op is ontstaan: “Ik hoop van harte dat het hierbij blijft. Je moet er niet aan denken dat de hele school in quarantaine moet. We hebben vooraf heel veel maatregelen getroffen, maar je gaat je altijd afvragen of je dingen hebt nagelaten”, aldus de directeur, die vervolgens de diverse maatregelen opsomt.
“De kinderen wassen de handen, gaan naar buiten per cohort, ouders komen niet de school in, de groepen gaan apart naar binnen. We hebben heel veel maatregelen getroffen, maar het heeft ons toch overvallen.”
Sommerdijk wil overigens wel iets belangrijks benadrukken. “De ouders hadden zaterdag al gehoord dat hun kind besmet was en ze kwamen zondag pas met de melding. Hadden ze dat direct gedaan, dan hadden we eerder alle andere ouders kunnen informeren. We hebben de ouders dus echt op het hart gedrukt: meld een besmetting meteen.”