advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Coronacijfers dinsdag: cijfers blijven hoog maar stijging vlakt af

We keken naar de cijfers van de afgelopen tien weken en zien dat de GGD nog steeds relatief veel besmettingen registreert in onze regio. Maar de cijfers stijgen steeds minder hard.

Het RIVM heeft de coronacijfers van 5 april gepubliceerd. In de staafdiagram hieronder ziet u het aantal positieve coronatests en sterfgevallen per gemeente op 5 april.

In totaal registreerde de GGD 130 nieuwe besmettingen, 8 ziekenhuisopnames en geen sterfgevallen in onze regio op 5 april.

Ontwikkeling

Om te zien hoe het aantal besmettingen in onze regio zich ontwikkelt, kijken we ook naar het gemiddeld aantal positieve coronatests per 100.000 inwoners in onze veiligheidsregio (Brabant-Noord). Let op: binnen die veiligheidsregio valt ook nog een flink aantal andere gemeentes. Klik hier voor de volledige lijst.

We namen de gemiddeldes per dag van de afgelopen tien weken en zetten die in de grafiek hieronder. De stippellijn is de trendlijn en geeft aan of het gemiddelde per 100.000 inwoners op- of afloopt.

In dit geval geval laat de trendlijn een flinke stijging zien. Dat betekent dat het dagelijkse gemiddelde aantal positieve coronatests per 100.000 inwoners in de afgelopen tien weken toenam. Wel zien we dat de stijging in de afgelopen weken afvlakte.

Vergelijking

In onderstaande grafiek vergelijken we het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners in onze veiligheidsregio met het landelijke gemiddelde. Om de uitschieters er enigszins uit te filteren berekenden we de weekgemiddeldes.

Ook ziet u in de grafiek de ontwikkeling van het percentage positieve tests. Dat percentage geeft aan hoeveel procent van het totaal aantal afgenomen tests positief was. Wederom hebben we hier de weekgemiddeldes berekend.

Wat u ziet is dat de GGD structureel meer besmettingen registreert in onze regio ten opzichte van de rest van het land. Ook ziet u dat het percentage positieve tests gelijk bleef of zelfs enigszins daalde in de afgelopen weken. Dit betekent dat de stijging in het aantal besmettingen voor een deel verklaard kan worden vanuit het feit dat mensen flink meer zijn gaan testen.

Druk op de zorg

Verder keken we ook naar het aantal opgenomen patiënten uit de veiligheidsregio Brabant-Noord in de afgelopen tien weken. Deze cijfers komen van de website van het Netwerk Acute Zorg Brabant en zijn per dag beschikbaar. De laatste cijfers die wij gebruiken zijn van 2 april. De meest recente cijfers over ziekenhuisopnames zijn volgens het RIVM nog niet compleet omdat er altijd enige vertraging zit in het melden van ziekenhuisopnames.

Uit de cijfers blijkt dat er steeds meer mensen uit onze veiligheidsregio in het ziekenhuis liggen. De druk op de zorg nam de afgelopen tien weken dus toe in onze veiligheidsregio.

Op 2 april lagen er in totaal 76 mensen uit onze veiligheidsregio in het ziekenhuis. 22 van hen lagen op de IC.

Verantwoording

De meeste cijfers komen van het RIVM. Voor een verantwoording van hun dataset klik hier.

Wil je meer weten over de cijfers van het NAZB? Klik hier.

Het aantal besmettingen, opnames en overledenen ligt in werkelijkheid hoger, omdat niet iedereen getest wordt. Uitgebreidere coronacijfers vindt u in het coronadashboard op onze website.

Voor reacties, vragen en/of opmerkingen over dit verhaal of tips voor andere onderzoeksverhalen: mail direct met onze onderzoeksjournalisten Coen Ramaer en Kevin Janssen via research@dtvnieuws.nl. 

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.