advertentie Banner SNLR.nl

'Coronapatiënt is beter af thuis dan in ziekenhuis'

"Coronapatiënten worden sneller beter als ze thuis blijven met hun geliefden erbij." Dat zegt Piet-Hein Buiting, bestuursvoorzitter van het Jeroen Bosch ZIekenhuis in Den Bosch in de NRC.

Volgens Buiting ga je bij binnenkomst in een ziekenhuis een eenzaamheidsgrens over en voer je een strijd zonder je dierbaren om je heen. "Het is een vervreemdende omgeving, er is geen direct menselijk contact meer", zegt Piet-Hein Buiting. "Voor veel patienten is het angstig en verwarrend. En voor hun naasten ook. Ze mogen er niet meer bij en kunnen geen hand meer vasthouden. Dat komt het herstel niet ten goede."

Wij denken dat voor veel patienten de kansen op genezing groter zijn als ze niet in het ziekenhuis komen.

• Piet-Hein Buiting - Jeroen Bosch ZIekenhuis

Vanwege  het belang van naasten is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op de geriatrie-afdeling het eerste coronazorgcentrum ingericht voor zestien patiënten én hun famiie. Woensdag opende in Vught een tweede soortgelijk centrum met veertig bedden. Hier wordt de zorg geregeld door huisartsen en thuiszorgmedewerkers. 

Geen geneesmiddel
Er is geen geneesmiddel voor corona, benadrukt Buiting, het virus overwinnen moet het lichaam zelf doen. "Wij kunnen alleen zuurstof geven of beademen op de intensive care. Wij denken dat voor veel patienten de kansen op genezing groter zijn als ze niet in het ziekenhuis komen."

Het kan ook anders
Ook wanneer je de website van het JBZ opent is het eerste dat je ziet een bericht met een filmpje dat aangeeft dat het ook anders kan. 'Als je getroffen wordt door het coronavirus, wil je dan naar het ziekenhuis? Of ga je de strijd liever thuis aan. Het klinkt gek, maar je hebt een keuze', zo staat er.